Hőszivattyú, Hőszivattyú rendszerek

Daikin Altherma
levegő-víz szivattyú

Daikin Altherma levegő víz szivattyú

A Daikin Industries Limited cég a fűtési, szellőztetési és légkondicionáló rendszerek és berendezések mellett a hőszivattyú és hűtési megoldások vezető gyártója. A Daikin a termékfejlesztés területén mutatott úttörő felfogásáról, az integrált megoldások minőségéről, valamint a sokoldalúságáról is ismert. A fűtés és a hűtéstechnika tervezése és a gyártás során több mint 50 éves tapasztalattal rendelkezik a cég.  Ennek a tapasztalatnak köszönhetően a Daikin cég mára a hőszivattyús technológia piacvezetője lett. A Daikin Altherma levegő-víz rendszere az egyik legkeresettebb hőszivattyús rendszer Európában. A gyártás elkezdésétől számítva eddig több, mint ötszázezer berendezést értékesítettek belőle.

A fosszilis energiahordozók kimerülése, mint a földgáz vagy a kőolaj, és a növekvő környezeti erózió világszerte takarékosságra, környezetvédelemre, valamint szakszerű energiafelhasználásra bíztatja a felhasználókat. A Daikin igyekszik lépést tartani a fogyasztói trendek változásával, és ennek köszönheti, hogy az utóbbi években vezető szerepet ért el a környezetbarát termékek gyártásában. Fejlesztési szemléletét a vállalat az eltérő ökológiai rendszerekhez, és a felhasználói igényekhez is igazítani tudja. A kutatásért és a fejlesztésért felelős központjukban az európai éghajlati sajátosságoknak megfelelő rendszerek folyamatos fejlesztésén dolgoznak. A Daikin magyarországi képviseletét 1991-ben hozták létre. Kimagasló energiahatékonysággal rendelkező és magas színvonalú levegő-víz és levegő-levegő hőszivattyúkat, valamint klímaberendezéseket és folyadékhűtőket forgalmaznak.

Most a levegő-víz hőszivattyúról lesz szó picit bővebben.

A Daikin Altherma rendszerében lehetőségük nyílik kiválasztani az otthonukhoz tökéletesen megfelelő méretű egységeket, így csak akkorát kell megvásárolniuk, amekkora valójában szükséges a rendeltetésszerű működéshez. Ennek a rendszernek a középpontjában egy nagy teljesítményű, erős, de minimális energiafogyasztással is maximális hatékonyságot biztosító kompresszor áll. Három különböző elven működik. Van a magas hőmérsékletű, az alacsony hőmérsékletű, valamint a hibrid elven működő hőszivattyú.

A Daikin Altherma magas hőmérsékletű hőszivattyúi ideális megoldást nyújtanak például a hagyományos gázkazánok cseréje során. Egyszerűen csatlakoztathatók a meglévő csövekhez és bármilyen típusú radiátorokhoz egyaránt, ezáltal az egyik legjobb és leghatékonyabb megoldás lehet egy felújítás esetén. Ezen kívül a levegő-víz rendszerű, magas hőmérsékletű hőszivattyúk még ideálisak felújításokhoz is, valamint tökéletesen helyettesítik a régi kazánokat. A magas hőmérsékletű Daikin Altherma kompakt kialakítása kevés helyet vesz igénybe, és kifogástalanul illeszkedik a már meglévő csővezetékekhez és radiátorokhoz. Ez rendkívül fontos szempont lehet az átalakításnál, hiszen anélkül élvezhetik a hőszivattyú energiahatékonyságát, hogy az egész rendszert ki kellene cseréltetni, ami nem kevés plusz költséggel és munkával járna. A magas hőmérsékletű Daikin Altherma hőszivattyú a levegőből nyeri a megújuló energiát és ezáltal folyamatosan fenntartható módon biztosítja a fűtést, valamint a melegvíz-ellátást az egész házban, vagy épületben. Amit még tudni kell róla, hogy 65%-ban nyeri a levegőből a megújuló energiát, a maradék 35% pedig árammal termelődik. Természetesen A+ energiahatékonyságú besorolású a berendezés. Ha ötvözik a hőszivattyút napenergiás támogatással, akkor megnövelhetik a melegvíz-ellátás energiahatékonyságát is.

A Daikin Altherma alacsony hőmérsékletű hőszivattyúi a modern lakossági épületekben használt bármely alacsony hőmérsékletű hősugárzó egységhez csatlakoztathatók, mint például a padlófűtés, vagy az alacsony hőmérsékletű radiátorok, esetlegesen a fan-coil beltéri klíma egységek és a hőszivattyús konvektorok.

Daikin hibrid hőszivattyú

A Daikin Altherma hibrid hőszivattyúi, a levegő-víz hőszivattyús technológiát kombinálják a kondenzációs gázkazánok technológiájával. Az energiaárak, a hőszivattyú hatékonyságának és hőterhelési követelményeinek figyelembevételével kiszámolja az optimális működési módot. Ez rendkívüli hatékonyságot eredményez több szempontból is, jobb fűtési hatékonyságot biztosít, és természetesen jelentős költségmegtakarítást is hoz magával.

A Daikin Altherma rendszer felhasználói beállításait egy nagyméretű képernyőn végezheti el. A beállításoknál ügyeltek arra, hogy egyszerű és könnyen érthető menüt készítsenek a könnyed kezelés érdekében. A beállításokkal természetesen szabályozható mind a fűtés, a hűtés, valamint a meleg víz előállítás is. A maximális otthoni kényelmi komfortszint eléréséhez állandó, kellemes szobahőmérsékletet, a legjobb hatékonyság eléréséhez pedig pontos melegvíz szabályozást biztosítanak. Ezzel az intelligens és intuitív vezérléssel minden évszakban a leghatékonyabb energiafelhasználást alkalmazhatják, és így a leghidegebb napokon is kifejezetten alacsonyan tudják tartani az üzemelési költségeket.

Akár meglévő épületet újítanak fel, vagy új házat építenek, a Daikin Altherma levegő-víz szivattyúi tökéletes fűtési-hűtési megoldást kínálnak.

Tovább csökkenthetik az energiaköltségeket, ha kihasználják a nap megújuló energiáját is. A könnyen telepíthető napelemek a hőszivattyúk működéséhez szükséges energiaszükségletnek akár 70%-át is elő képesek állítani. A minden épülettípushoz egyformán rendelkezésre álló napenergiával működő melegvizes rendszerek megfelelőek kis és nagy otthonok számára egyaránt.

A hagyományos fűtési rendszerekről a hőszivattyú használatára való átállás vagy az új épületekbe történő telepítés nem olcsó, ez tény. Nem mindenki teheti meg, de energiatakarékossága és a környezetbarát működése egyre inkább elterjed a világban és remélhetőleg hamarosan hazánkban is egyre több háztartás teheti meg a megújuló energiák használatát.