Hőszivattyú rendszer árak 2023 ban

Hőszivattyú rendszer árak 2023 ban

Mit jelent egy jó hőszivattyús rendszer?

 • Egy monoblokkos vagy split hőszivattyú
 • A primer oldali szerelvények, puffer tartály, hőcserélős leválasztás, gépészeti szerelések.
 • A szekunder oldalon a régi fűtésrendszerre való gépészeti szerelések.

Nézze meg mennyibe is kerülhet egy jó hőszivattyú rendszer szereléssel együtt.

01

Kaisai split hőszivattyúk

Házak, nyaralók, épületek hűtését, fűtését és melegvíz ellátását is képes megoldani. Levegő-víz rendszerű split hőszivattyúk gazdaságosan üzemeltethetők széles űködési tartományban. Hőszivattyú rendszer szereléssel együtti árak.

02

Riello monoblock levegő-víz hőszivattyú

Egyfázisú és háromfázisú, levegő-víz hőszivattyú kültéri használatra, DC-inverteres vezérléssel és MITSUBISHI Twin Rotary kompresszorral. Minden mérethez a legjobb dinamikus egyensúly garantálása és a fogyasztás csökkentése érdekében, az üzemelés folyamatos modulációval körülbelül 40%-ról 120%-ra történik. R32-es hűtőközeggel való használatra tervezték.
A széles működési tartomány miatt ideális minden típusú rendszer építéséhez.

Hőszivattyú rendszer szereléssel együtti árak.

03

Samsung EHS split hőszivattyú

A Samsung EHS Split hatékony teljesítményt biztosít évszaktól függetlenül. Előnye, hogy a tényleges üzemi hőmérsékletnek megfelelően optimalizálható a fűtésteljesítmény. Ráadásul környezetbarát kialakítás mellett nyújt kiváló hatékonyságot. A Samasung EHS split olyan sokoldalú fűtésrendszer, mely a forróvizes radiátoros fűtést kombinálhatóvá teszi a padlófűtéssel. Hidroegysége kompatibilis termosztátokkal, napelemekkel és akár tartlék kazánnal is, így számos kiegészítő termékkel variálható.

Hőszivattyú rendszer szereléssel együtti árak.

04

Gree Versati levegő-víz hőszivattyúk

A Gree Versati levegő-víz hőszivattyú, mindent kielégítő rendszert nyújt ingatlanja fűtésére, hűtésére és melegvíz ellátására. Használható padlófűtéssel, radiátorral, légbefúvásos hűtő-fűtő berendezésekkel (pl. Fan Coil) is.

Hőszivattyú rendszer szereléssel együtti árak.

Hőszivattyús fűtés

Hőszivattyú

Hőszivattyús fűtés

Manapság igen sok különböző fajtátát választhatja az ember, ha az otthona fűtéséről esik szó. Napjainkban a lakóépületektől függően ezek a lehetőségek a fatüzelésű kályhákkal kezdve, a központi fűtésen keresztül, a gázkazános megoldásokon át eljutottak az új energiákat hasznosító, úgynevezett „zöld”, vagyis környezetbarát felhasználású fűtési rendszerekig. Ezek közé a megoldások közé tartozik a hőszivattyús fűtés is, amely egyre népszerűbbé válik az egész világon. Hazánkban is megvetette már a lábát, és a picit tehetősebb anyagi helyzetben lévő lakosság körében egyre népszerűbbé válik, de az új építésű házak, vagy az úgynevezett „okos ház” lakóparkokban szinte már csak ezt a fajta rendszert telepítik a napelemes rendszerekkel együtt és építik ki.
Mit kell tudni erről az újfajta energiát hasznosító fűtési rendszerről?
A különböző energiaforrásokból, – mint például a levegő, a víz vagy a talaj – elvont hővel a hőszivattyúk általában egy zárt körben keringtetett folyékony alapú fűtőközeget melegítenek fel. Rendkívül gazdaságosnak az alacsony hőmérsékletű fűtési módokat nevezhetjük egy ilyen rendszerű fűtés mellett. Ez a rendszer, ugyanúgy, ahogyan a napkollektorok esetében is, minél kisebb a fűtéshez előremenő hőmérséklet, annál nagyobb a rendszer hőszivattyú hatékonysága, vagyis annál kevesebb energiát használ. Mindenképpen a nagy hőleadó felülettel rendelkező fűtési rendszerek tekinthetők gazdaságosnak, ahol már 30-35 °C körüli hőmérséklet is elegendő. Ezek közül a hazánkban is egyre elterjedtebb rendszerek például a padlófűtés, és a falfűtés, vagy a még kevésbé elterjedt mennyezetfűtés.
A fűtési rendszereken belül megkülönböztethetők a monovalens, és a bivalens rendszerek. A kettő között a különbség abból adódik, hogy míg a monovalens rendszerben a hőszivattyú képes a ház teljes fűtési energiaszükségletét folyamatosan egymaga biztosítani, addig a bivalens rendszerű fűtésnél kell a hőszivattyú mellé valamilyen kiegészítő fűtési berendezés, mint például egy napkollektoros rendszer, vagy egy bármilyen más tüzelésű kazán.
A hőszivattyú berendezés a talajból, a talajvízből és a levegőből is egyaránt felveheti a működéséhez szükséges hőenergiát. A levegőből történő hőfelvétel legnagyobb előnye, hogy nem igényel akkora befektetést, átalakítást, mint a talajból vagy talajvízből történő hőfelvétel során a komplett rendszer kiépítése. Sokkal kevesebb munkával jár a telepítése és a költségei is olcsóbbak, mint a többi rendszeré. A hátránya viszont annyi, hogy a levegő kevésbé jó hőfelvevő képességének köszönhetően hatalmas mennyiségű levegő átmozgatását igényli, ezért nem inden esetben mondható, hogy halkan üzemel, valamint a fűtőteljesítménye a levegő hőmérsékletének csökkenésével együtt csökken.
Ezzel szemben a föld egy optimális hőtároló, ugyanis a talajfelszínhez közel a hőmérséklet egész évben majdhogynem állandó, kevés eltéréssel átlagosan 6-12 C fok között van. Amennyiben a talaj a hőleadó közeg, egyszerűbbé és biztosabbá válik a helyzet, hiszen a fűtés a külső hőmérséklet ingadozásától és az évszaktól függetlenül egy állandó hőmérsékleti tartományban mozgó közegre alapoz. Persze azt is figyelembe kell venni, hogy ezeknek a rendszereknek a megfelelő minőségű, hatékony kiépítése lényegesen magasabb beruházási és telepítési költségeket jelent, mint egy levegős hőszivattyú esetében.
Nézzük meg, hogyan történik a hőnyerés a különböző rendszerek esetében. Egy föld-víz hőszivattyú esetében a talajból nyeri ki a hőenergiát, amelyet egy talajszonda vagy pedig talajkollektor telepítésével érhetnek el. A talajszondás rendszer az egyik legnépszerűbb hőszivattyús technológia, amelynek létesítéséhez egy nagyságrendileg 15 cm átmérőjű, körülbelül 60 és 100 méter közötti mélységű lyukat fúrnak a talajba. A szonda két U formájú műanyag csövet tartalmaz, amelyben hasonlóan a talajkollektorhoz fagyásgátlóval kezelt víz kering. Körülbelül 100 méterrel a talajfelszín alatt már egész évben állandó, 10 C fok körüli a hőmérséklet, amely egész évben zavartalanul garantálja a megbízható működést.
A víz-víz hőszivattyúk kizárólag a talajvízből nyerik ki és hasznosítják a hőenergiát, amely egy igen optimális hőforrás, hiszen a talajvíz hőmérséklete egész évben csaknem állandó 6-12°C között mozog, kellő mélységben. Ehhez viszont szükség van két fúrt kútra is, egy nyerő és egy nyelő kútra. Ezeknek a kutaknak legkevesebb 15 méter távolságra kell, hogy elhelyezkedjenek egymástól. Az egyik kútból kiszivattyúzzák, a másik kútba visszavezetik a talajvizet. A víz a párologtatón keresztül adja le a benne tárolt hőenergiát. A visszavezetett víz nem szennyeződik, semmilyen káros anyag nem kerül bele, így a talajvíz minőségét sem rontja. Ezzel a víz-víz rendszerű hőszivattyúval, ahogy valamennyi, a talajból nyert hőenergiára alapozó hőszivattyús megoldással a fűtéshez szükséges energiafelhasználásnak a 75%-a kinyerhető a környezetből, a maradék pedig az átalakítás során keletkezik.
A levegő-víz hőszivattyús rendszer a következő. Itt a levegő, mint hőforrás természetesen mindenütt jelen van, így könnyen kinyerhető. Emellett az a nagy előnye, hogy a hasznosítása nem igényel semmiféle különösen nagy létesítési ráfordítást, hiszen sem földmunkát nem kell végezni, sem más átalakítást nem igényel a telepítése. A külső levegőt ventilátorok vezetik át a hőszivattyú párásító fokozatának hőcserélőjén és így nyerik ki a benne lévő hőenergiát. A rendszer hátránya, hogy hatásfoka függ a külső hőmérséklettől, így télen a nagy hidegben kevésbé hatékony a működése. A régebbi készülékek még nem voltak alkalmasak az önálló fűtésre, azonban ezek a modern levegős hőszivattyúk már akár 25°C-ig is képesek működni.
Mindegyik fajta hőszivattyú rendkívül energiatakarékos fűtési megoldást jelent. A fűtést a hőenergiák kinyerése után már a hőszivattyú alakítja át, és így jut el a hőleadókhoz, amelyek biztosítják az otthonukban a meleg hőmérsékletet, valamint a meleg víz folyamatos ellátását.

Hőszivattyú rendszer ár

Hőszivattyú

Hőszivattyú rendszer ár

A hőszivattyús berendezések napjaink egyik innovatív, környezetbarát rendszeren alapuló technológiája. Nem csak azért egyre elterjedtebb és közkedveltebb, mert a környezeti energiákat hasznosítja, ezáltal minden káros anyag kibocsájtástól mentes, hanem mert egy egyszeri telepítési költség után, ami egyébként nem olcsó, lényegesen csökkenti az energiafelhasználás költségeit. Azonban egy ilyen rendszer telepítése, akár meglévő fűtés korszerűsítése esetén, akár új rendszer telepítése alkalmával, komoly előkészületeket igényel.

Megfelelő szakember bevonása nélkül olyan zsákutcába juthatunk, amelyeket mindenhol hallhatunk, olvashatunk, vagyis hogy nem megfelelő a teljesítmény, vagy egyáltalán nem működik a rendszer. Viszont megfelelő tervezéssel minden körülmény összehangolásra kerül és előre láthatók a teljes átépítés részeinek költségei. Így a tervezésre általában százezres nagyságrenddel kell számolni, ez mégis kis összeg a teljes telepítés árához képest.

A hőszivattyú telepítést befolyásoló tényezők

Teljesen más a helyzet, ha új kiépítést szeretnénk egy most épülő ingatlanba, és akkor is, ha meglévő fűtésünket szeretnénk korszerűsíteni. Nyilván az sem mindegy, hogy milyen mértékű az átalakítás, mivel igényeink is befolyásolják a teljes kivitelezés költségét.

Alapvetően az ingatlan mérete, ill. az ezzel együtt járó hőigény, amely befojásolja a készülék méretét. Ezt a teljesítményt nálunk kW-ban mérjük. Fontos itt megjegyezni, hogy ez nem a fogyasztást, hanem a hőmennyiség termelést jelenti. A lakossági hőszivattyúk 4 – 16 kW teljesítményűek, ezek ára 1,5 – 5 millió Ft körül mozog jelenleg, amiben a telepítés és egyéb szerelvények ára nincs benne. Csak egy példa Kaisai split hőszivattyú telepítéssel együtti árára.

Az is meghatározó szempont, hogy milyen típusú hőszivattyút választunk. Amennyiben ismert, hogy milyen rendszerű és mekkora teljesítményűre lesz szükségünk, akkor az éppen kapható, arra alkalmas készülékek árát össze is tudjuk hasonlítani. Az adott piaci helyzetnek megfelelően jelentős eltérések is lehetnek, amivel nem elhanyagolható összeget is spórolhatunk.Itt a Riello hőszivattyúk árait találja meg.

Tehát választás előtt tudnunk kell, milyen rendszerű berendezésre lesz szükségünk. Ez lehet víz-víz, víz-levegő, levegő-víz és levegő-levegő is, attól függően, hogy milyen hőátadó közeget terveztünk.A víz-víz és a víz-levegős rendszerek geothermikus forrásból nyerik a hőt, míg a levegő alapúak a környezeti levegőt használják hőforrásként.Többnyire az előbbiek drágábbak, viszont jobb hatásfok érhető el velük. Ennélfogva a levegő-víz rendszerek a legalkalmasabbak egy régi központi fűtés felújítására. Erre többféle megoldás létezik, ahogy a Samsung EHS split esetében is.

A fentieken felül meghatározható, azaz tervezhető a kiegészítő egységek ára. Például, hogy szeretnénk-e a meleg víz felhasználást is a hőszivattyúra bízni? Ekkor a kiegészítő használati melegvíz tartály (HMV) mérete is tényező. Vagy például a levegő befúvást milyen eszközökkel és mennyivel biztosítjuk? Vagy pl. a korábbi radiátorainkat szükséges-e cserélnünk, vagy csatlakoztatható az új rendszerünkhöz? Egyáltalán önálló vagy hibrid renszert alakítunk ki a régi gázfűtéssel kombinálva. Fogyasztásunkat jelentősen csökkentő tényező lehet, ha napelemmel kötjük össze a hőszivattyú rendszerünket, ez azonban szintén nagyságrendekkel növeli a telepítés költségét.
A Gree Versati III alaprendszer árak, telepítéssel.

Egy biztos, a hőszivattyús rendszerek nem olcsó befektetések, de energiatakarékos és környezetkímélő működésük nagyban hozzájárulnak kényelmünkhöz és otthonuk komfortosabbá tételéhez. Az eljövendő generációk, környezetünk és glóbuszunk fenntartható fejlődéséhez pedig elengedhetetlen, hogy minél több háztartás alkalmazza a megújuló energiaforrások használatát.

Hőszivattyú ár

Hőszivattyú

Hőszivattyú ár

Annak ellenére, hogy egy hőszivattyús rendszer kiépítése elég költséges beruházás, napjaink leghatékonyabb, leggazdaságosabb és nem utolsó sorban nagyon környezettudatos megoldást jelent a fűtés korszerűsítésében. Nem csak a berendezések és a kiegészítők ára magas, hanem a rendszerek kiépítésével járó munkálatok is igen komoly költségekkel járnak. Ennek ellenére mégis érdemes ezt az egyszeri alkalommal keletkező komoly beruházást felvállalni, hiszen hosszú távon mindenképpen megtérül a befektetett összeg, ahogy egy jó vállalkozásban is. Nézzük meg miért érdemes egy hőszivattyús fűtési rendszert kiépíteni az otthonukban, mielőtt az árakra rátérnék.
A hőszivattyú a kompresszorának a meghajtásához szükséges energia többszörösét képes a környezeti hőenergiákból elvont hővel leadni. A berendezés kialakításától függően ez átlagosan 350-550%-os hatásfokú is lehet. Amennyiben napelemmel van összekötve, az energia költsége akár még nulla is lehet, ami azt jelenti, hogy nincs fűtésszámla.
Amennyiben a fűtést teljes egészében csak a hőszivattyú végzi, akkor egy új építésű ház esetében nincs szükség egyáltalán kéményre, sem a fűtőanyagok tárolásához egy helyiségre vagy külön épületre, kéményseprőt sem kell hívni, nincs gázbekötés, lényegesen csökkennek a fűtési költségek, gazdaságosabbá válhat a légkondicionálás és a melegvíz előállítás is. Egészen minimális karbantartást igényelnek ezek a berendezések é rendszerek, és még ráadásul az ingatlan piaci értéke is jóval megnövekedik. Lényegesen magasabb energetikai besorolást is kap az ingatlan. Egy jól telepített hőszivattyú élettartama évtizedekben mérhető és kedvezményesen igényelt GEO áramtarifával üzemeltethető. Nem kell félni a szénmonoxid mérgezéstől, sem a füstgáztól, hiszen semmilyen károsanyag kibocsájtás nem keletkezik, nincs korom, sem por. Alacsony hőmérsékletű hőforrásból is kinyerhető az energia, és már a nagyon modern rendszerekben hulladékhőt is tudnak hasznosítani. Egy hőszivattyú működése kényelmes és halk, a fűtés elindítása egyszerűen csak egy gombnyomással történik. Nem kell figyelni a gázárakat és államilag vissza nem térítendő támogatások vehetők igénybe egy hőszivattyús rendszer kiépítésére, ezzel is csökkentve a költségeket és segítve a környezettudatos energiafelhasználást. Az állam támogatja a környezetbarát fűtési rendszerek kiépítését. Magyarország geotermikus adottságai nemzetközi mércével nézve is kiemelkedők, amely szintén növeli az alkalmazás gazdaságosságát. Nagyon sok érv szól a fejlett, „zöld” technológia mellett, amely a környezeti energiákat használja fel, és rendkívül energiatakarékos megoldást kínál a jövőre nézve.
Nézzük meg a hőszivattyú árakat. Ezek az árak tájékoztató jellegűek, kereskedőtől és márkajelzéstől függően eltérőek lehetnek.
Egy levegő-levegő hőszivattyú, amely egy nagyságrendileg 30 m2-es terület fűtésére elegendő, akciósan már 260-280 ezer forinttól találhatnak. 40 m2-re 300 ezer forinttól, 50 m2-re pedig 400 ezer forinttól kapható ez a berendezés. Ezekbe az árba beletartozik a komplett hőszivattyú, a kültéri és beltéri egység split kivitel esetében, a vegytiszta réz csővezetékek maximum 4 méterig, a táv-vezérlő, a speciális kábelcsatorna az idomokkal, valamint a teljes munkadíj beüzemeléssel együtt, a hűtőközeg feltöltése, a csendes konzol, és a szerelési segédanyagok.
A levegő-víz hőszivattyúk esetében egy monoblokkos kivitelezésű készülék ára 600 ezer forinttól egészen 1.5 Millió forintig is terjedhet. Ez függ a berendezés felszereltségétől, márkájától és a teljesítményétől is természetesen. Egy split hőszivattyú viszont 1.5 Millió forint körül kezdődik, és az csak a berendezéseket tartalmazza, a kiépítést és a szerelési díjat nem.
A víz-víz hőszivattyúk szintén 1.2 Milliós nagyságrendnél kezdődnek, és itt is csak a berendezés ára ez az összeg. Ebben az esetben két fúrt kút is kell a kertben a beüzemeléshez, valamint a munkavégzés díja, amire szintén hasonló nagyságrendű költséggel kell számolni. A kút vízhozamának nagyságrendileg 4 m3/h körül kell lennie, a fúrási költsége nagyon változó a helytől és a vállalkozótól függően.
A föld-víz hőszivattyúk között létezik a talajszondás vagy a talajkollektoros kivitel. Mindkét esetben többmilliós beruházásra kell számítani. Ezek rendkívül időigényes és sok földmunkával járó telepítési és beszerelési munkálatok. Komoly felmérésre és tervezésre is szükség van a kivitelezésükhöz, éppen ezért az a beruházás ára is elég magas. Nagy területre van igény hozzá, leginkább az új építkezések során alkalmazzák ezeket a rendszereket.
A geotermikus hőszivattyú rendszerek kivitelezésének költsége egy családi ház esetében általában 3 és 7 millió forint között van, itt is több különböző szempontok alapján növekedhet az ár. Általában ebben az árban már a telepítés és a beszerelés költségei is benne vannak.
Egy kis kiegészítésként még néhány fontos információ a kivitelezés költségeivel kapcsolatosan.
Egy gépház kiépítése komplett mindennel együtt körülbelül 500 ezer forint. Amennyiben a hőleadás padlófűtésen keresztül fog történni, az nagyságrendileg 4000 Ft négyzetméterenként, és a munkadíjra még fél millió forintot rá lehet számolni. Ha a ház tetején még 3 kW napelem lesz telepítve, engedélyezve 1.2 M forint, plusz még hozzá egy kis extraként, egy passzívhűtés hőcserélő vezérlés 150 ezer forint.
Mindenképpen meg kell említeni, hogy egy új építésű ház fűtési rendszerének megtervezésénél és kiépítésénél érdemes hosszú távban gondolkodni. Egy gáz vagy elektromos kivitelezésű fűtési rendszer nem sokkal olcsóbb, mint egy hőszivattyús rendszer kiépítése. Egy új ház építésénél néhány év alatt megtérül az a plusz költség, amit a beruházás alatt kifizettek. Utána pedig élvezhetik a hőszivattyús rendszerek nyújtotta energiatakarékos és környezetbarát megoldását.

 

Hőszivattyú gyártók

Hőszivattyú

Hőszivattyú gyártók

A hőszivattyúk a mai modern kor megújuló energiaforrásának az egyik hírnöke. Az alternatív energiaforrások a természet kölcsönhatásaira épülő energiahordozók. A megújuló energia használata nem újkeletű dolog és korántsem új felfedezés, hiszen hosszú évszázadokon keresztül a lakóházakat és az épületeket úgy építették meg, hogy képesek legyenek például a nap melegét felfogni, fával fűtötték a helyiségek javát, vagy éppen melegítették fel a vizet. Ott vannak még a szélmalmok és a vízi malmok használata is, tehát a múltban is elég széles körben próbálták már használni a külső energiaforrásokat. A napenergia, a szélenergia és a vízenergia mellé megérkezett a geotermikus energiaforrás használata is. Hatalmas előny és igen fontos gazdasági szempont, hogy a megújuló erőforrások az ember közbeavatkozása nélkül, néhány éven belül újratermelődnek, szemben a fosszilis energiaforrásokkal, mint például a kőolaj vagy a földgáz, amelyek esetében az emberiségnek épphogy a nyersanyag készletek kimerülésére kell készülnie. A környezetszennyezésről már nem is beszélve, hiszen a fosszilis energiahordozók használata során a levegőt, a természetes vizeket és a talajt folyamatos terhelésnek és szennyezésnek vetik alá, amelynek eredménye visszafordíthatatlan mértékű környezetkárosodás is lehet. Így tehát a hőszivattyúk megjelenése nem csak energiatakarékos szempontból jelentenek hatalmas áttörést, hanem a környezetvédelem területén, a föld értékeinek a megóvása érdekében is óriási lépést jelentenek. A megújuló energiaforrások által előállított energia alkalmas a fűtésre, hűtésre, meleg víz előállítására, valamint biztosítja az árammal működő berendezések üzemelését is.

A hőszivattyúk a földfelszín felső rétegeiben felhalmozódó napenergia, valamint a föld belsejéből áramló hőenergia kimeríthetetlen energiaforrásait használják fel, melyet a geotermikus hőszivattyúk segítségével otthonukban is hasznosíthatnak. Nézzünk meg egy-két hőszivattyú gyártót, mit kell tudni róluk a nagyvilágban. A Daikin Altherma, a Fisher, a Fujitsu Waterstage, a Galletti, a NIBE vagy a Panasonic Aquarea mind jelen vannak a hőszivattyú gyártók között.
A Daikin Industries Limited HVAC fűtési, szellőztetési és légkondicionáló rendszerek és berendezések, valamint hőszivattyú és hűtési megoldások egyik kiemelkedő és vezető gyártója. A vállalat csúcstechnológiát képviselő hűtő-fűtő rendszereket kínál, legyen szó lakóépületekről, kereskedelmi létesítményekről vagy éppen ipari üzemekben való alkalmazásról. Kimagasló energiahatékonysággal rendelkeznek a berendezéseik, amelyek széles körben használhatók. A fűtés és a hűtéstechnika tervezése, valamint a gyártás terén több mint 50 éves tapasztalattal rendelkeznek, és ennek köszönhetően mára a hőszivattyús technológia piacvezetői lettek. A Daikin cég a magyarországi képviseletét 1991-ben hozta létre. A Daikin Altherma alacsony hőmérsékletű hőszivattyúi a legújabb, modernizált lakossági épületekben használt bármely alacsony hőmérsékletű hősugárzó egységhez csatlakoztatható, legyen az a padlófűtés, alacsony hőmérsékletű radiátorok, fan-coil egységek vagy éppen hőszivattyús konvektorok. A Daikin Altherma magas hőmérsékletű hőszivattyúi pedig ideális megoldásokat kínálnak a hagyományos gázkazánok cseréjéhez, mert egyszerűen csatlakoztathatók a már meglévő csövekhez vagy a radiátorokhoz, ezáltal kiváló megoldást nyújtanak egy felújítás esetében.

A Fisher cég leginkább klímaberendezések gyártásával foglalkozik, de a víz-víz hőszivattyúk gyártása miatt meg kell említeni. Amerikai székhelyű cég, de leginkább Kínában a Midea gyárban gyártják ezeket a készülékeket. Jó minőséget képviselnek.
A Fujitsu Japánban az első számú, a világon pedig ott van az öt legnagyobb informatikai szolgáltató között. Termékeik felhasználási területe igen széles skálán mozog, és egyre innovatívabbak az energiahatékony berendezések gyártásában is, mint a hőszivattyúk körében, ezzel is nagy hangsúlyt fektetve a környezetvédelemre. Az általuk gyártott levegő-víz hőszivattyú azoknak nagyon praktikus, akiknek fontos az alacsony üzemeltetési költség és a környezetvédelem. Az egyre fogyatkozó fosszilis energia készletek, valamint az új fűtési megoldások keresése ösztönözte a céget, és a Fujitsu General japán gyártó a légkondicionáló gyártásban szerzett kiemelkedő, több évtizedes tapasztalatát használta fel a szinte tökéletes levegő-víz hőszivattyú kifejlesztésére. A Fujitsu Waterstage hőszivattyúkat egy Siemens intelligens szabályzóval programozhatják, és a világ bármely részéről ellenőrizhetik és szabályozhatják a hőszivattyú működését. Akár laptopon vagy mobiltelefonon keresztül is működik, kellő internetes hozzáféréssel.

A Galletti cég elsősorban az alacsony hőmérsékletű rendszerek és az egyre növekedő fan-coilok felhasználási lehetőségét használja ki a hőszivattyúk gyártására, legyen szó családi házakról vagy ipari és kereskedelmi épületekben történő alkalmazásukról. A Galletti Cégcsoportot ma már 6 különböző vállalat alkotja, akik egyetlen piaci szereplőként kínálják termékeiket és szolgáltatásaikat az épületgépészet minden területén, köztük a hőszivattyúk gyártását is. A Galletti kutató és fejlesztő részlege kiemelt fontosságú része a vállalatnak, hiszen a folyamatos fejlesztések garantálják a legmagasabb minőségi követelményeknek megfelelő termékeket.
A NIBE Energy Systems Európa vezető vállalatai közé tartozik a fűtési, hűtési és a szellőztető rendszerek gyártásában. Piacvezető a hőszivattyús technológiák gyártása és fejlesztése terén egyaránt. Folyamatos fejlesztéseiknek köszönhetően a legegyszerűbb berendezésektől egészen a csúcstechnológiájú rendszerekig kibővült a termékkörük. A NIBE élen jár az innovációban. A hőszivattyú gyártó cégek között messze az élen járnak a fejlesztések területén. Hőszivattyúikat saját maguk fejlesztik és gyártják is egyaránt a svédországi Markarydban található gyárukban. Természetesen több évtizedes tapasztalataikat és hagyományaikat felhasználva készítik el a rendkívül magas minőségű hőszivattyúikat a gyártás során. A NIBE termékei ezáltal hosszú élettartamú, energiahatékony berendezések, környezetbarát megoldásokkal, így is hozzájárulva a környezet hosszú távú megóvásához. A NIBE 26 különböző típusú geotermikus hőszivattyút kínál a piacon, amelyek 5-60 kW közötti fűtési teljesítménnyel rendelkeznek. Ezeket a berendezéseket csoportosan használva 540kW, vagy akár 1080 KW fűtési teljesítményt is el lehet érni. Egy NIBE levegő-víz hőszivattyú a fűtési energiafelhasználást 50%-kal csökkenti a hagyományos fűtési rendszerekkel szemben, ami elég pénztárcabarátnak nevezhető.
Az energiaipari innováció frontvonalában a Panasonic cég új, magas hatásfokú levegő-víz hőszivattyús rendszere az Aquarea egyértelműen magasan környezetbarát fűtő és légkondicionáló rendszerként szerepel. A Panasonic Aquarea levegő-víz hőszivattyúi a külső levegő hőtartalmát használják fel. Ezzel egy hőcserélőn keresztül a lakások fűtésére használt vizet melegítik fel, valamint használati melegvizet állítanak elő. Egyes Aquarea típusok alkalmasak a ház nyári hűtő légkondicionálásának biztosítására is. Igen magas termékválasztékával ideális megoldás új és régi épületekhez is. A hagyományos elektromos fűtési rendszerekhez képest a Panasonic Aquarea hőszivattyúi előfordulhat, hogy 70%-os megtakarítást is biztosíthatnak. Az Eco Solutions Company részlege folyamatosan azon dolgozik, hogy kényelmes környezetet teremtsen a lakossági felhasználásban, az irodaházakban, minden területen, ahol jelen vannak, miközben csökkentik a környezet terhelését.
A hőszivattyúk képviselik a jövő geotermikus energiáinak a felhasználását, megteremtve az újabb környezetbarát technológiák fejlesztését.

 

Hőszivattyú telepítés

Hőszivattyú

Hőszivattyú telepítése

Hőszivattyú telepítése ajánlatkérés

  A hőszivattyú egy innovatív technológia. Ezen kívül takarékos, biztonságos és környezettudatos fűtő és hűtő berendezés. A hőszivattyú technológiája a környezeti energiák, vagyis a levegőből vagy földből kinyert energia felhasználására épül, kiemelkedő hatásfokú, költséghatékony megoldás a fűtés korszerűsítésére, megújítására. A hőszivattyús rendszerek legnagyobb előnye, hogy környezetbarát módon állítják elő a hőenergiát, amit melegvíz előállításhoz és fűtéshez egyaránt lehet használni. A hőszivattyús rendszerek további előnye, hogy ezt a környezetbarát módon előállított hőenergiával több, mint a felére csökkenthetik az energiaköltségeket. Ez azt jelenti, hogy lényegesen energiatakarékosabb, mint a hagyományos, gázos rendszerek. Egyedi igényeiknek megfelelően többféle hőszivattyúból is választhatnak. Levegő-víz, geotermikus fűtés, víz-víz, esetleg talajszondás hőszivattyút is. Mindegyik készülék másfajta munkálatokat igényel a telepítése során. Akár új épületbe, akár egy korszerűsítés vagy kazáncsere keretében is beépíthetők bárhova. Nagy előnye, hogy a régi fűtési rendszerekkel is könnyedén összeköthető, így nem igényel nagy munkát, bontást és a vele járó hatalmas koszt és port a telepítés vagy a beszerelés sem. Mindenképpen szakemberrel végeztessék el ezt a munkafolyamatot, és mielőtt megvásárolnák a kiválasztott készüléket, egy előzetes felmérést érdemes kérni, hogy milyen típusú és mekkora teljesítményű berendezést használjanak. Ezek a felmérések általánosságban ingyenesek, de ha mégsem, akkor belekalkulálják a készülék beszerelésének az árába.

  Egy professzionálisan telepített hőszivattyú akár meg is felezheti az energiaszámlát. Hosszú távon az egyre költségesebb gáz helyett a kedvezőbb áru fűtésen, és a meleg víz használaton sokat megtakaríthatnak. GEO és H-tarifa igénylésével még további megtakarításokat is elérhetnek.

  Azt mindig fontos elmondani, hogy egy hőszivattyú nem olcsó beruházás, de befektetés szempontjából hamar megtérül, visszajön az ára. Az épület energetikai besorolása is pozitívan megváltozik általa.

  Amennyiben a korszerűsítésre váró épület már rendelkezik jól működő gázkazánnal akkor érdemes levegős hőszivattyút telepíteni. Nyáron a levegő-víz hőszivattyúban zajló körfolyamat automatikus megfordításával lehet hűteni az épületet. A telepítése nem igényel hatalmas előkészületeket, bárhová könnyen beszerelhető, egyszerű és kisebb beruházást igényel a telepítése, mint a földes vagy a vizes típusoké. A leggazdaságosabb megoldást kínálja már meglévő fűtési rendszer esetében. Amennyiben az épület belterében szeretnék a készüléket elhelyezni, abban az esetben megoldást kell találni a több ezer köbméternyi levegő bejutásáról és eltávolításáról egyaránt. Ehhez 50-80 cm átmérőjű falnyílásokat és ugyanilyen átmérőjű légcsatornákat kell készíteni, ami már meglévő, működő kazánok cseréjénél lehetséges. Új építésű épületeknél szívesen használják, hiszen ritkán van arra lehetőség, hogy a meglévő épületben új falnyílásokat alakítsanak ki.

  Egy levegő-víz hőszivattyú választása esetén a komplett rendszert előfordulhat, hogy akár egy nap alatt is telepíteni tudják a szakemberek. Ennél a választásnál nincs kútfúrás, nem kell feltúrni a kertet, és ezáltal lényegesen olcsóbb, mint például egy víz-víz hőszivattyú rendszer. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a telepítéshez nem szükséges sem gázterv, nincs gázbekötés, és a károsanyag kibocsájtás sem veszélyeztet senkit, így nem merül fel a szénmonoxid mérgezés lehetősége sem. A karbantartása és az üzemeltetése sem kerül hatalmas költségekbe. Nagyon szélsőséges időjárási körülmények között is tökéletesen működik a korszerű technológiának köszönhetően, akár -25 és + 45 ºC között is hibátlanul teszi a dolgát. Ez mindegyik hőszivattyús berendezésről elmondható.

  A telepítés után a fűtés akár a meglévő radiátoros rendszeren keresztül is lehetséges, mindenféle egyéb költséges átalakítás nélkül, persze elengedhetetlen a szakszerűen kivitelezett átmosatás az egész meglévő fűtési rendszeren. A legkiválóbb és legalacsonyabb költségű fűtés a padló, a fal, vagy a mennyezet fűtési rendszer kiépítésével érhető el, így egy új építésű ingatlannál a telepítés előtt már nem ajánlott a ma már picit korszerűtlennek bizonyuló radiátoros rendszert választani. Ráadásul a radiátortól eltávolodva, mondjuk egy szoba másik oldalán nem azonos a hőmérséklet, mint a radiátor közvetlen közelében. A korszerű padló, vagy falfűtés, a mennyezet fűtés rendszereknél mindenhol egyforma a hőérzet. Az egész fűtött lakásban, és annak minden szegletében azonosak lesznek a hőmérsékletek, ezáltal a komfortérzetük is egészen más lesz, mondhatni magasabb szintre emelkedik.

  Ma már szinte minden hőszivattyú típus tud hűteni is, de ebben az esetben a telepítésnél figyelni kell a hideg víz okozta páralecsapódás megelőzésére és a fűtési csövek párazáró szigetelésére is. Radiátorokon, vagy padlófűtésen keresztül hűteni nem lehetséges, vagy legalább is semmiképp sem igazán gazdaságos, helyette a falba vagy a mennyezetbe kell egy hűtő-fűtő rendszer, vagy fan-coil egységek kiépítése javasolt. Ez persze leginkább újonnan épülő épületek kivitelezésénél hasznos. A hűtött tér, a fal vagy mennyezet hűtéssel, egy hideg pincéhez hasonlít leginkább az érzet, ugyanis nincs huzathatás, mint a fali split klímák használatánál. Mindenhol egyformán hűs a levegő, így ez az egyik legkomfortosabb megoldás, és a klímára érzékeny, allergiás embereknek is kiemelkedő érzetet és élvezetet nyújt. A hűtést is lehet szobánként is elválasztani, ha a helyiségeket szobatermosztátos vezérléssel építik ki.

  LG hőszivattyú rendszerek

  LG hőszivattyú rendszerek

  Hőszivattyú, LG hőszivattyú

  LG hőszivattyú rendszerek

  LG hőszivattyú rendszerek

  A hőszivattyú az új geotermikus energiát hasznosító technológia egyik úttörője. Használata nem csak környezetkímélő, de energiatakarékos is, amely mind a környezetük védelme szempontjából, mind pedig a költségeik csökkentése szempontjából hasznos. Az LG hőszivattyúi egyetlen gépészeti rendszeren belül képesek ellátni egy épület, egy ház, egy iroda teljes körű hőmérsékletszabályozási és vízmelegítési igényeinek felhasználását. Egy teljesen önálló, kompakt rendszerről van szó. A mai modern épületek energiafelhasználása folyamatosan csökken az új energiák hasznosítása által. Egy új lakás teljes fűtési, hűtési és használati melegvíz igényeinek kielégítéséhez lehet ezeket az új környezetbarát megoldásokat alkalmazni.

  Egy hőszivattyús rendszer megvásárlása előtt, mindenképpen szükség van a lakás energetikai felmérésére, amelyet egy épületgépész szakemberrel ésszerű elvégeztetni. Meg kell terveznie a pontos teljesítményt, amelyet befolyásol a meglévő vagy a tervezett fűtési rendszer. Ezek lehetnek radiátorok, fancoil készülékek, padló vagy felületfűtés is. A tervezés a továbbiakban még függhet a csövek keresztmetszetétől, a lakás hőveszteségétől, a külső szigetelés minőségétől, vagy az esetleges hőhidaktól, valamint még néhány külső tényezőtől.

  Lg Therma V hőszivattyú rendszer

  Az LG kifejlesztett egy takarékos és kompakt technológiát, amelyet az LG Therma V rendszere nyújt. Természetesen ez is egy új, környezetkímélő megoldás. Az LG hőszivattyú fűtőrendszere két megújuló forrást, a levegőt és a nap energiáját is képes hasznosítani. Meg kell említeni, hogy a károsanyag kibocsátás csökkentésével segíti a környezet megóvását. Ezek a berendezések egyszerűen és kényelmesen szabályozhatók. Az LG hőszivattyúk menürendszere egyszerűen és könnyen kezelhető, a beépített vezérlőrendszernek köszönhetően. Így a teljes rendszer együtt irányítható. A fejlesztéseknek és a modern technológiának, a magas energiahatékonysági mutatóknak is köszönhető, hogy mára az LG hőszivattyús rendszerek megoldása az egyik legalacsonyabb üzemeltetési költségű fűtőrendszer lett a piacon, amely így nagyon vonzó a vásárlók körében a gazdaságossága miatt. Az LG hőszivattyús fűtőrendszerek széleskörűen alkalmazható lehetőségeket kínálnak, hiszen egyáltalán nem igénylik az épületek teljes, de még a kisebb mértékű átalakítását sem. Egy komplett készülékből vagy egy kisebb méretű kültéri egységből és egy könnyen beépíthető beltéri egységből állnak. Ezt a két egységet mindössze egy hűtőközeg vezetékpár köti össze. A hidraulikus blokk telepítéséhez egyáltalán nincs szükség fúrásra, semmilyen földmunkát nem kell elvégezni. Nincs szükség pluszban hőtároló egység alkalmazására sem, és kémény építése sem fontos a működéséhez. A téli időszakban biztosítani kell a folyamatos fűtést az épületben. Éppen ezért az LG hőszivattyúi kétszintes biztonsági üzemmóddal rendelkeznek. Ez a biztonsági üzemmód lehetővé teszi a rendszer üzemeltetését még akkor is, ha esetleg a berendezés meghibásodna.

  Az LG fűtőrendszerek magas minőségben, teljes körű energiatakarékos és környezettudatos megoldást nyújtanak fűtésre, hűtésre és használati melegvíz előállítására egyaránt. A hőszivattyús rendszer akár újonnan épülő, vagy akár már kész épületekbe egyaránt beépíthető, azok jelentős átalakítása nélkül. Mindegy, hogy irodájuk hőmérsékletét szeretnék szabályozni, vagy otthonukat szeretnék kényelmesebbé, komfortosabbá tenni, az LG hőszivattyúk gyors és hatékony segítséget kínálnak.

  Az LG levegő-víz hőszivattyúi egy komplett, mindent kielégítő rendszert biztosítanak otthonuk vagy bármilyen épület használati melegvíz ellátására, hűtésére és fűtésére. Két kivitelben kaphatóak. Az egyik a monoblokkos rendszerűek, ahol egy berendezésben van a kültéri és beltéri egység is. A másik az osztott (split) rendszerű, ahol a kültéri és beltéri egység teljesen külön állnak. Kompatibilisek padlófűtéssel, radiátorral, ventilátoros hűtő-fűtő berendezésekkel egyaránt.

  Mikor érdemes ezeket a levegő-víz hőszivattyú rendszereket választani?

  Akik kiemelkedő energia hatékonyságot szeretnének elérni, amellyel tovább csökkenthetők a költségek, a rugalmas kiépíthetőség, a könnyű telepíthetőség miatt, valamint a környezet megóvását, környezetbarát megoldásokkal helyezik előtérbe. Fontos, hogy sem füst, sem korom, semmilyen károsanyag nem kerül a levegőbe, emellett csendes a működése, és könnyen, intelligensen szabályozható. A rendszer talán egyetlen hátránya, hogy a split berendezés esetében a kültéri egysége enyhén helyigényes. Minden más esetben kényelmes és tökéletes megoldást nyújt otthona vagy irodája, munkahelye számára!

   

  Végül nézzünk meg néhány terméket a kiváló LG hőszivattyúk közül:

  A Therma V Monobloc az LG legújabb, kompakt, levegő-víz hőszivattyús rendszere, amely környezettudatos és energiatakarékos módon elégíti ki az épületek teljes körű fűtési, hűtési és használati melegvíz igényét. Energiahatékonyságát az LG inverter technológiájával biztosítják.

  A Therma V Split az LG legújabb, közepes hőmérsékletű modellje, amely egy osztott rendszerű levegő-víz hőszivattyús rendszer. Környezettudatos és gazdaságos modell, tökéletes megoldást kínál az épületek tökéletes fűtési, hűtési és háztartási melegvízigény kielégítésére. Továbbfejlesztett dizájnjával, felhasználóbarát vezérlőjével, kényelmes fűtést biztosít az évszaknak megfelelő üzemmóddal. Ezen kívül egy megbízható Smart Sensor érzékelővel is felszerelték.

  Következő berendezés a Therma V High Temperature Type. Az LG Therma V magas hőmérsékletű változata kaszkád technológiája segítségével maximum 80 C-os tűzforró víz előállítására is képes, rendkívül alacsony zajszinttel és hatékony energiafelhasználással működik.

  Az LG hőszivattyúi képviselik a cég márkanevével fémjelzett minőséget. A környezet új energiájának hasznosításában az LG hőszivattyúk tökéletes választás otthonuk gazdaságosabb fűtési rendszerének kialakítására.

   

  Daikin Altherma levegő víz szivattyú

  Daikin Altherma levegő víz szivattyú

  Hőszivattyú, Hőszivattyú rendszerek

  Daikin Altherma
  levegő-víz szivattyú

  Daikin Altherma levegő víz szivattyú

  A Daikin Industries Limited cég a fűtési, szellőztetési és légkondicionáló rendszerek és berendezések mellett a hőszivattyú és hűtési megoldások vezető gyártója. A Daikin a termékfejlesztés területén mutatott úttörő felfogásáról, az integrált megoldások minőségéről, valamint a sokoldalúságáról is ismert. A fűtés és a hűtéstechnika tervezése és a gyártás során több mint 50 éves tapasztalattal rendelkezik a cég.  Ennek a tapasztalatnak köszönhetően a Daikin cég mára a hőszivattyús technológia piacvezetője lett. A Daikin Altherma levegő-víz rendszere az egyik legkeresettebb hőszivattyús rendszer Európában. A gyártás elkezdésétől számítva eddig több, mint ötszázezer berendezést értékesítettek belőle.

   A fosszilis energiahordozók kimerülése, mint a földgáz vagy a kőolaj, és a növekvő környezeti erózió világszerte takarékosságra, környezetvédelemre, valamint szakszerű energiafelhasználásra bíztatja a felhasználókat. A Daikin igyekszik lépést tartani a fogyasztói trendek változásával, és ennek köszönheti, hogy az utóbbi években vezető szerepet ért el a környezetbarát termékek gyártásában. Fejlesztési szemléletét a vállalat az eltérő ökológiai rendszerekhez, és a felhasználói igényekhez is igazítani tudja. A kutatásért és a fejlesztésért felelős központjukban az európai éghajlati sajátosságoknak megfelelő rendszerek folyamatos fejlesztésén dolgoznak. A Daikin magyarországi képviseletét 1991-ben hozták létre. Kimagasló energiahatékonysággal rendelkező és magas színvonalú levegő-víz és levegő-levegő hőszivattyúkat, valamint klímaberendezéseket és folyadékhűtőket forgalmaznak.

  Most a levegő-víz hőszivattyúról lesz szó picit bővebben.

  A Daikin Altherma rendszerében lehetőségük nyílik kiválasztani az otthonukhoz tökéletesen megfelelő méretű egységeket, így csak akkorát kell megvásárolniuk, amekkora valójában szükséges a rendeltetésszerű működéshez. Ennek a rendszernek a középpontjában egy nagy teljesítményű, erős, de minimális energiafogyasztással is maximális hatékonyságot biztosító kompresszor áll. Három különböző elven működik. Van a magas hőmérsékletű, az alacsony hőmérsékletű, valamint a hibrid elven működő hőszivattyú.

  A Daikin Altherma magas hőmérsékletű hőszivattyúi ideális megoldást nyújtanak például a hagyományos gázkazánok cseréje során. Egyszerűen csatlakoztathatók a meglévő csövekhez és bármilyen típusú radiátorokhoz egyaránt, ezáltal az egyik legjobb és leghatékonyabb megoldás lehet egy felújítás esetén. Ezen kívül a levegő-víz rendszerű, magas hőmérsékletű hőszivattyúk még ideálisak felújításokhoz is, valamint tökéletesen helyettesítik a régi kazánokat. A magas hőmérsékletű Daikin Altherma kompakt kialakítása kevés helyet vesz igénybe, és kifogástalanul illeszkedik a már meglévő csővezetékekhez és radiátorokhoz. Ez rendkívül fontos szempont lehet az átalakításnál, hiszen anélkül élvezhetik a hőszivattyú energiahatékonyságát, hogy az egész rendszert ki kellene cseréltetni, ami nem kevés plusz költséggel és munkával járna. A magas hőmérsékletű Daikin Altherma hőszivattyú a levegőből nyeri a megújuló energiát és ezáltal folyamatosan fenntartható módon biztosítja a fűtést, valamint a melegvíz-ellátást az egész házban, vagy épületben. Amit még tudni kell róla, hogy 65%-ban nyeri a levegőből a megújuló energiát, a maradék 35% pedig árammal termelődik. Természetesen A+ energiahatékonyságú besorolású a berendezés. Ha ötvözik a hőszivattyút napenergiás támogatással, akkor megnövelhetik a melegvíz-ellátás energiahatékonyságát is.

  A Daikin Altherma alacsony hőmérsékletű hőszivattyúi a modern lakossági épületekben használt bármely alacsony hőmérsékletű hősugárzó egységhez csatlakoztathatók, mint például a padlófűtés, vagy az alacsony hőmérsékletű radiátorok, esetlegesen a fan-coil beltéri klíma egységek és a hőszivattyús konvektorok.

  Daikin hibrid hőszivattyú

  A Daikin Altherma hibrid hőszivattyúi, a levegő-víz hőszivattyús technológiát kombinálják a kondenzációs gázkazánok technológiájával. Az energiaárak, a hőszivattyú hatékonyságának és hőterhelési követelményeinek figyelembevételével kiszámolja az optimális működési módot. Ez rendkívüli hatékonyságot eredményez több szempontból is, jobb fűtési hatékonyságot biztosít, és természetesen jelentős költségmegtakarítást is hoz magával.

  A Daikin Altherma rendszer felhasználói beállításait egy nagyméretű képernyőn végezheti el. A beállításoknál ügyeltek arra, hogy egyszerű és könnyen érthető menüt készítsenek a könnyed kezelés érdekében. A beállításokkal természetesen szabályozható mind a fűtés, a hűtés, valamint a meleg víz előállítás is. A maximális otthoni kényelmi komfortszint eléréséhez állandó, kellemes szobahőmérsékletet, a legjobb hatékonyság eléréséhez pedig pontos melegvíz szabályozást biztosítanak. Ezzel az intelligens és intuitív vezérléssel minden évszakban a leghatékonyabb energiafelhasználást alkalmazhatják, és így a leghidegebb napokon is kifejezetten alacsonyan tudják tartani az üzemelési költségeket.

  Akár meglévő épületet újítanak fel, vagy új házat építenek, a Daikin Altherma levegő-víz szivattyúi tökéletes fűtési-hűtési megoldást kínálnak.

  Tovább csökkenthetik az energiaköltségeket, ha kihasználják a nap megújuló energiáját is. A könnyen telepíthető napelemek a hőszivattyúk működéséhez szükséges energiaszükségletnek akár 70%-át is elő képesek állítani. A minden épülettípushoz egyformán rendelkezésre álló napenergiával működő melegvizes rendszerek megfelelőek kis és nagy otthonok számára egyaránt.

  A hagyományos fűtési rendszerekről a hőszivattyú használatára való átállás vagy az új épületekbe történő telepítés nem olcsó, ez tény. Nem mindenki teheti meg, de energiatakarékossága és a környezetbarát működése egyre inkább elterjed a világban és remélhetőleg hamarosan hazánkban is egyre több háztartás teheti meg a megújuló energiák használatát.

  Hőszivattyú működése

  Hőszivattyú

  Hőszivattyú működése

  A hőszivattyú

  A hőszivattyú a jelen korunk egyik feltörekvő, és egyre népszerűbb fűtési és hűtési megoldása, amely technológia megannyi előnnyel rendelkezik. Napjainkban az egyik leggazdaságosabb fűtési és hűtési megoldás a hőszivattyú. Ha napelemmel párosítják, ez még inkább elmondható, növeli a hatékonyságot, a gazdaságosságot és nem utolsó sorban környezettudatosság szempontjából is a legjobb választás fűtés és használati melegvíz készítéséhez, mert kifejezetten energiatakarékos. Persze ilyenkor jön a szokásos kérdés, hogy akkor miért nem ezt használják mindenhol, az újonnan épülő házakban vagy a most felújított lakásokban, családi házakban. A válasz az, hogy jelen pillanatban még a hagyományos fűtési és hűtési technológiákat nagyobb bizalommal használják az emberek, mint például a fölgáz vagy a fa tüzelés, valamint egy ilyen korszerűsítés, egy hőszivattyús rendszerre történő átállás, de még a beépítés sem egy olcsó befektetés. Természetesen rövid idő alatt megtérül, de még sajnos kevesen tehetik meg az anyagi helyzetükben, hogy ezt a korszerű fűtési és hűtési megoldást válasszák.

  Mi is az a hőszivattyú, és hogyan is működik?

  A legérthetőbben talán úgy lehet megfogalmazni, hogy a természetben, a környezetben „ingyen” elérhető energiát használja fel, alakítja át fűtésre, használati melegvíz előállításra. Fordított használat esetén képes a lakás hűtésére is. A hőszivattyú többféle közegben lévő energiát is képes hasznosítani, ez lehet akár föld, vagyis a talaj, a talajvíz vagy a levegő. A legnagyszerűbb dolog, hogy az üzemeltetéshez szükséges elektromos energia előállítása ezektől függetlenül környezetbarát módon, károsanyag kibocsátás nélkül is történhet, például napelemek segítségével. A fűtéshez szükséges melegvíz vagy a meleg levegő előállítására alacsony környezeti hőmérséklet esetén is képes a hőszivattyú, ez lehet akár még – 15-20 C fok is, így hazánkban is tökéletesen tud működni függetlenül az évszakok váltakozásától.

  A hőszivattyú működési elve nem is annyira bonyolult, mint amilyennek esetleg elsőre tűnhet. Persze a fizika törvényei itt is keményen dolgoznak, így joggal merülhet fel a kétely, vajon milyen módon lehet a kinti fagyos, hideg levegőből a ház belső részét úgy felfűteni, hogy a külső és a belső hőmérséklet közötti különbség akár 30-35 fok is lehet. Nézzük meg a működési elvet, érthető nyelvre lefordítva:

  A természetes hőátadás mindig a melegebb közeg (levegő, víz, gáz) felől áramlik a hidegebb felé, vagyis a meleg közeg mindig hőt ad át a hidegebbnek, egyszóval felmelegíti azt. Ez kivétel nélkül minden hőmérséklet különbség esetében valós tény. Egy példa arra, hogy teljesen érthető legyen, egy jégkocka nem csak a 25 C fokos melegben olvad el, hanem a hideg 4-5 C fokos hőmérsékleten is, annyi különbséggel, hogy természetesen sokkal több idő szükséges hozzá.

  Minden nulla foknál melegebb test rendelkezik egyfajta belső energiával, amit hő formájában képes leadni a nála hidegebb közegnek. Minél nagyobb a hőmérséklete, annál több a hő benne. Ez a fizikai törvény bizonyítja, hogy a kinti fagyos hőmérsékletből a hőszivattyú képes energiát kinyerni, hasznosítani és így biztosítva a fűtést és a meleg vizet a saját otthonukban.

  A gázok a térfogat változás alkalmával vagy hőt adnak le, vagy hőt vonnak el a környezetüknek. Ha csökkentik a gázok térfogatát, akkor a gázok hőt tudnak leadni, vagyis ilyenkor felmelegednek, ellenkező esetben viszont, ha a térfogat megnövekedik, abban az esetben hőt vonnak el a környezetükből, tehát lehűlnek.

  Egy hőszivattyú működése több folyamatot foglal magába, de leegyszerűsítve négy lépésben írható le a legkönnyebben. Ezek a lépések a párologtatás, a sűrítés, a cseppfolyósítás és az oldódás.

   

  Kezdjük a párologtatással. A ciklus elején a hűtőközeg folyékony halmazállapotú és a hőmérséklete is nagyon alacsony, éppen ezért képes a környezeti hőt elnyelni. A hűtőközeg hőmérsékletváltozás esetén halmazállapotot is tud váltani, ilyenkor ugye a folyadékból gáz lesz. Ezzel a párologtató folyamattal újabb energiát nyerhetnek ki a rendszerből. A hőszivattyúkban található hűtőközeg a legtöbb esetben speciális gázok keverékéből tevődik össze, különböző elosztásban. Ezek a gázok nyomás hatására folyékony halmazállapotúvá válnak. Ezt a folyékony, és alacsony hőmérsékletű, de nyomás alatt lévő hűtőközeget a környezet felmelegíti és légnemű, jelen esetben gáz halmazállapotúvá válik. Ennek a folyamatnak a párologtatás része a hőszivattyúban található hőcserélőben zajlik le.

  A második lépés a sűrítés. A párologtatás során felmelegített, gáz halmazállapotú hűtőközegből a még több hő kinyerése a cél. Ezt a hőszivattyúban lévő kompresszor segítségével lehet elérni. A hőcserélőből érkező gázt a kompresszor összenyomja, vagyis felmelegíti és ezt a felmelegített, nagy nyomású gázt továbbítja a rendszer többi elemének. Egy kompresszor többféle erőforrással is működhet, legyen az elektromos vagy gáz meghajtású kompresszor. Viszont egy kellőképpen hatékonyan működő hőszivattyú esetében is a kompresszor sokkal kevesebb energiát használ el, mint amennyit a hőszivattyú el tud szállítani.

  A következő lépés a cseppfolyósítás, ahol a hőszivattyú kompresszora által összesűrített és felmelegített gázt, amelynek a hőmérséklete már eléggé felmelegedett a fűtésére, bevezetik egy újabb hőcserélőbe. Itt történik meg a hő energiájának átadása a lakás fűtővízének. Ennek a hőleadásnak a következtében a gáz halmazállapotú hűtőközeg újra folyékony lesz, kondenzálódik, vagyis lecsapódik. Itt ismételten a halmazállapot változáskor keletkező hőt használja fel, ez az úgynevezett kondenzációs hő. Azt a hőcserélőt, amelyben ez a folyamat végbemegy kondenzátornak hívják.

  Az utolsó lépés az oldódás folyamata. A cseppfolyósítás alkalmával a hőszivattyú már elegendő szintre felmelegítette a fűtővizet ahhoz, hogy fűtés legyen, és kellemes hőmérsékletet biztosítson. Ezt a meleg, folyékony hűtőközeget kell kivezeti a kinti rendszerbe, hogy a folyamat kezdődhessen elölről. A hűtőközeg kivezetése a hőszivattyú kinti, külső egységébe egy expanziós szelepen vagy egy adagolón keresztül történik. Ilyenkor a hűtőközeg az alacsony nyomású oldalra kerül, és a kinti hőmérsékletnél alacsonyabb hőmérsékletre hűl le.

  Ahogy említettem a hőszivattyú működése közben több folyamat játszódik le, de az egyszerűség és a könnyebb átláthatóság érdekében ezek az alap folyamatok a mérvadók. A hőszivattyú által szállított hőenergia nagyságrendileg 75%-át a saját környezetéből hasznosítja és a maradék 25%-ot pedig a sűrítés folyamatában, a kompresszió során keletkezet energiából állítja elő.

  A hőszivattyú egy modern és energiatakarékos fűtési és hűtési módszer, amely a napelemekkel egyetemben a jövőt képviselik. Remélem ezzel a leírással könnyebben érthetővé vált a működése.

   

  Hőszivattyú

  Hőszivattyú

  Hőszivattyú

  Hőszivattyú

  A hőszivattyú berendezés bizonyosan nem mindenki számára teljesen ismert. Azzal valószínű a legtöbb ember tisztában van, hogy arra szolgál, hogy az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből hőt vonjon ki és azt magasabb hőmérsékletű helyre szállítsa. Röviden talán így lehet a legegyszerűbben megfogalmazni, mi is a hőszivattyú. Nézzük meg egy picit bővebben, mit kell tudni egy hőszivattyúról.

  Használatának elsődleges célja természetesen a hő energiájával történő gazdálkodás, amely során a hűtési energiát fűtésben, vagy melegvíz-készítésben fel lehet használni, illetve környezeti hőt lehet hasznosítani. A hőszivattyúra azt is lehet mondani, hogy egy olyan hűtőgép, amelynél nem a hideg oldalon elvont, hanem a meleg oldalon leadott hőt hasznosítja. Ugyanazon fizikai elvek alapján, ahogy a hűtőgépeket is használják, minden olyan fizikai elv alapján készítenek hőszivattyúkat is. Leggyakoribbak a gőzkompressziós elven működő berendezések, de vannak abszorpciós hőszivattyúk is. A hőszivattyúk ugyanakkor fordított üzemmódban is működnek, ebben az esetben a melegebb hely hűtésére is használhatók. A hőszivattyúk, ha az energiamérlegüket tekintve vizsgáljuk, akkor fordított üzemmódban működtetett hőerőgépnek is nevezhetők.

  A gőzkompressziós elven működő hőszivattyúkban helyénvalóan meghatározott hűtőfolyadék gőze áramlik a zárt csővezetékben. A gőz a fűteni kívánt oldalon bejuttatott kondenzátorban csapódik le, miközben ennek a hőjét a kondenzátor csőfalán keresztül küldi át a helyiség levegőjének vagy a központi fűtés vizének. Majd utána a cseppfolyós hűtőközeg a fojtószelepen keresztül expandál, ezalatt pedig hirtelen elpárolog és hőmérséklete megcsappan. A keletkezett kisnyomású, hideg gőzt a hideg oldali hőcserélőben a külső környezet felmelegíti, majd a kompresszor ezt összesűríti és visszajuttatja a kondenzátorba, és a folyamat ezáltal megismétlődik. Egy kellőképpen kialakított hőszivattyúban az áramlás iránya megfordítható, Ilyenkor a készülék fűtés helyett pedig hűti a helyiséget. Általában, legtöbbször a hőszivattyúk hőforrásként külső levegőt, esetleg a talajt vagy természetes vizeket használnak a működésükhöz.

  A gőzkompressziós hőszivattyú körfolyamatának tökéletes működéséhez szükséges a kondenzátor, a fojtószelep, az elpárologtató, és a kompresszor. A hőszivattyúk és hűtőgépek munkaközegei legtöbbször megegyeznek. Az 1990-es évek elejéig a hűtőközeghez leginkább úgynevezett haloalkánokat használtak, de ezek gyártását 1995-ben betiltották, mert állítólag megállapították, hogy ezek voltak az egyik okozói a földi atmoszféra ózon rétegének a bomlasztásának. Az egyik széleskörűen használt helyettesítő hűtőközeg a tetrafluor-etán (HFC) lett, és bár azt mondják, hogy nem annyira hatékony, mint az elődje, és több energiát igényelnek azok a hőszivattyúk, amelyekben ezt alkalmazzák, de ami nagyon fontos szempont, hogy jobban kímélik a környezetet. Előfordul, hogy más hűtőközegeket, például folyékony ammóniát használnak, ami kevésbé korrozív, és ritka esetekben még gyúlékony propánt vagy butánt is alkalmazhatnak.

  A 2000-es évek kezdetétől már növekvő mértékben használják a szén-dioxidot. Lakóépületeknél és kereskedelmi alkalmazásoknál még előfordulhat néhol egy-egy régebbi megoldás. Mivel a tetrafluor-etán (HFC) nem rombolja az ózonréteget, ezért egyre gyakrabban használják. Az újabb rendszerekhez hidrogént, héliumot vagy levegőt használnak. A legújabb fejlesztésű hőszivattyúkban már izobután hűtőközeg kering, ami szintén környezetbarát anyag.

  Az épületek fűtésére szolgáló, a külső környezeti levegő hőjét hasznosító hőszivattyú fajlagos fűtőteljesítménye enyhe időben általában 3-4 körüli értéket mutat. Az elektromos fűtésre ugyanez az érték körülbelül 1,0. Ez nagyságrendileg megfelel a fűtésszezon átlagos munkaarányának is. A fajlagos fűtőteljesítmény igen nagy mértékben függ a levegőből nyert hőenergia esetén a külső hőmérséklettől. Amennyiben nagyon hideg a külső hőmérséklet, akkor lényegesen több munkát kell befektetni a sikeres fűtés eléréséhez, mint például enyhébb időjárási körülményekben. A levegő hőjét hasznosító hőszivattyúk ezért igényelnek kisegítésképpen hagyományos fűtést is, mert így jóval gazdaságosabb hideg időben azt alkalmazni. A geotermikus hőszivattyúknál természetesen ez nem így van, hiszen a talaj, valamint a talajvíz hőmérséklete mondhatni kis eltérést mutat az egész év folyamán. A fajlagos fűtőteljesítmény nem mindenekelőtt a hőszivattyú konstrukciójától függ, hanem inkább az üzemi körülményektől. Ugyanannak a hőszivattyúnak különböző hőmérsékleti viszonyok mellett, egészen biztosan más a fajlagos fűtőteljesítménye. A fűtés gazdaságosságát így nem igazán lehet megítélni a fajlagos fűtőteljesítményből.

  A hőszivattyúk használata nagyon elterjedté váltak. Közép-Kelet Európában még nincs jelentős hagyománya az alkalmazásuknak, de folyamatosan nőnek az eladási adatok, ami arra utal, hogy az emberek egyre jobban megbarátkoznak és bíznak a hőszivattyúk gazdaságos használatában. A legtöbb hőszivattyúval rendelkező országok között ott találhatjuk a skandináv országokat, Németországot, Franciaországot vagy éppen Ausztriát. Ezek az országok leginkább a víz forrású hőszivattyúkat részesítik előnyben, viszont egyre dinamikusabban jelen vannak a piacon a levegő forrású rendszerek is, így rövid időn belül valószínűleg már ezek a készülékek fogják dominálni a piacot. A hőszivattyúk használata nem teljesen egyforma a vezető országokban, ugyanis más-más típust részesítenek előnyben, vannak, ahol a nagyobb teljesítményű berendezések, máshol a kisebb teljesítményű készülékek a népszerűbbek. A hőszivattyúk eladási aránya folyamatosan nő, hiszen sok európai ország támogatja a használatukat. A szakértők folyamatos növekedésre számítanak a jövőben is, és a fellendülést más országokban is szeretnék jelentősebbé tenni.

  Magyarországon is az emberek egyre szélesebb körben ismerik a hőszivattyúkban rejlő lehetőségeket, bár még mindig a hagyományosabb fűtési rendszerek a jellemzők. A hőszivattyúk eladása dinamikusan növekszik hazánkban, de még mindig nem mondható, hogy meghatározó vagy számottevő. Évente körülbelül 1200-1500 hőszivattyú talál gazdára, ez még jelentősen elmarad a környező országok eredményétől. A váltás leginkább az anyagi okok miatt nehézkes, ugyanis egy meglévő fűtésrendszer lecserélése hőszivattyúra komoly anyagi beruházást igényel. Ezt a cserét bár csak egyszer kell megtenni, de a kivitelezése nem olcsó, ezért ez még sok embert eltántorít a váltástól, még akkor is, ha egyébként tudják, hogy a hőszivattyúk használata gazdaságosabb, előnyösebb és környezetkímélőbb.

  Magyarországon is támogatják a hőszivattyúk telepítését. 2017-ben az Otthon Melege Program 2017 pályázat keretein belül elég komoly támogatást lehetett igényelni a fűtéskorszerűsítésre, és a hőszivattyús rendszerek kiépítésére egyaránt. A pályázat által körülbelül 24-25 százalékos támogatást lehetett elnyerni a hőszivattyúk beszerzéséhez, ez azt jelentette, hogy a költségek majdnem negyede finanszírozható volt belőle.

  A hőszivattyú a jövő, ez nem kérdés, és hamarosan a magyar emberek is egyre többen alkalmazzák majd, és cserélik le régi, hagyományos fűtési rendszereiket erre a modern, környezetkímélő megoldásra, ezzel is óvva a környezetüket.