Hőszivattyú

Hőszivattyú ár

Annak ellenére, hogy egy hőszivattyús rendszer kiépítése elég költséges beruházás, napjaink leghatékonyabb, leggazdaságosabb és nem utolsó sorban nagyon környezettudatos megoldást jelent a fűtés korszerűsítésében. Nem csak a berendezések és a kiegészítők ára magas, hanem a rendszerek kiépítésével járó munkálatok is igen komoly költségekkel járnak. Ennek ellenére mégis érdemes ezt az egyszeri alkalommal keletkező komoly beruházást felvállalni, hiszen hosszú távon mindenképpen megtérül a befektetett összeg, ahogy egy jó vállalkozásban is. Nézzük meg miért érdemes egy hőszivattyús fűtési rendszert kiépíteni az otthonukban, mielőtt az árakra rátérnék.
A hőszivattyú a kompresszorának a meghajtásához szükséges energia többszörösét képes a környezeti hőenergiákból elvont hővel leadni. A berendezés kialakításától függően ez átlagosan 350-550%-os hatásfokú is lehet. Amennyiben napelemmel van összekötve, az energia költsége akár még nulla is lehet, ami azt jelenti, hogy nincs fűtésszámla.
Amennyiben a fűtést teljes egészében csak a hőszivattyú végzi, akkor egy új építésű ház esetében nincs szükség egyáltalán kéményre, sem a fűtőanyagok tárolásához egy helyiségre vagy külön épületre, kéményseprőt sem kell hívni, nincs gázbekötés, lényegesen csökkennek a fűtési költségek, gazdaságosabbá válhat a légkondicionálás és a melegvíz előállítás is. Egészen minimális karbantartást igényelnek ezek a berendezések é rendszerek, és még ráadásul az ingatlan piaci értéke is jóval megnövekedik. Lényegesen magasabb energetikai besorolást is kap az ingatlan. Egy jól telepített hőszivattyú élettartama évtizedekben mérhető és kedvezményesen igényelt GEO áramtarifával üzemeltethető. Nem kell félni a szénmonoxid mérgezéstől, sem a füstgáztól, hiszen semmilyen károsanyag kibocsájtás nem keletkezik, nincs korom, sem por. Alacsony hőmérsékletű hőforrásból is kinyerhető az energia, és már a nagyon modern rendszerekben hulladékhőt is tudnak hasznosítani. Egy hőszivattyú működése kényelmes és halk, a fűtés elindítása egyszerűen csak egy gombnyomással történik. Nem kell figyelni a gázárakat és államilag vissza nem térítendő támogatások vehetők igénybe egy hőszivattyús rendszer kiépítésére, ezzel is csökkentve a költségeket és segítve a környezettudatos energiafelhasználást. Az állam támogatja a környezetbarát fűtési rendszerek kiépítését. Magyarország geotermikus adottságai nemzetközi mércével nézve is kiemelkedők, amely szintén növeli az alkalmazás gazdaságosságát. Nagyon sok érv szól a fejlett, „zöld” technológia mellett, amely a környezeti energiákat használja fel, és rendkívül energiatakarékos megoldást kínál a jövőre nézve.
Nézzük meg a hőszivattyú árakat. Ezek az árak tájékoztató jellegűek, kereskedőtől és márkajelzéstől függően eltérőek lehetnek.
Egy levegő-levegő hőszivattyú, amely egy nagyságrendileg 30 m2-es terület fűtésére elegendő, akciósan már 260-280 ezer forinttól találhatnak. 40 m2-re 300 ezer forinttól, 50 m2-re pedig 400 ezer forinttól kapható ez a berendezés. Ezekbe az árba beletartozik a komplett hőszivattyú, a kültéri és beltéri egység split kivitel esetében, a vegytiszta réz csővezetékek maximum 4 méterig, a táv-vezérlő, a speciális kábelcsatorna az idomokkal, valamint a teljes munkadíj beüzemeléssel együtt, a hűtőközeg feltöltése, a csendes konzol, és a szerelési segédanyagok.
A levegő-víz hőszivattyúk esetében egy monoblokkos kivitelezésű készülék ára 600 ezer forinttól egészen 1.5 Millió forintig is terjedhet. Ez függ a berendezés felszereltségétől, márkájától és a teljesítményétől is természetesen. Egy split hőszivattyú viszont 1.5 Millió forint körül kezdődik, és az csak a berendezéseket tartalmazza, a kiépítést és a szerelési díjat nem.
A víz-víz hőszivattyúk szintén 1.2 Milliós nagyságrendnél kezdődnek, és itt is csak a berendezés ára ez az összeg. Ebben az esetben két fúrt kút is kell a kertben a beüzemeléshez, valamint a munkavégzés díja, amire szintén hasonló nagyságrendű költséggel kell számolni. A kút vízhozamának nagyságrendileg 4 m3/h körül kell lennie, a fúrási költsége nagyon változó a helytől és a vállalkozótól függően.
A föld-víz hőszivattyúk között létezik a talajszondás vagy a talajkollektoros kivitel. Mindkét esetben többmilliós beruházásra kell számítani. Ezek rendkívül időigényes és sok földmunkával járó telepítési és beszerelési munkálatok. Komoly felmérésre és tervezésre is szükség van a kivitelezésükhöz, éppen ezért az a beruházás ára is elég magas. Nagy területre van igény hozzá, leginkább az új építkezések során alkalmazzák ezeket a rendszereket.
A geotermikus hőszivattyú rendszerek kivitelezésének költsége egy családi ház esetében általában 3 és 7 millió forint között van, itt is több különböző szempontok alapján növekedhet az ár. Általában ebben az árban már a telepítés és a beszerelés költségei is benne vannak.
Egy kis kiegészítésként még néhány fontos információ a kivitelezés költségeivel kapcsolatosan.
Egy gépház kiépítése komplett mindennel együtt körülbelül 500 ezer forint. Amennyiben a hőleadás padlófűtésen keresztül fog történni, az nagyságrendileg 4000 Ft négyzetméterenként, és a munkadíjra még fél millió forintot rá lehet számolni. Ha a ház tetején még 3 kW napelem lesz telepítve, engedélyezve 1.2 M forint, plusz még hozzá egy kis extraként, egy passzívhűtés hőcserélő vezérlés 150 ezer forint.
Mindenképpen meg kell említeni, hogy egy új építésű ház fűtési rendszerének megtervezésénél és kiépítésénél érdemes hosszú távban gondolkodni. Egy gáz vagy elektromos kivitelezésű fűtési rendszer nem sokkal olcsóbb, mint egy hőszivattyús rendszer kiépítése. Egy új ház építésénél néhány év alatt megtérül az a plusz költség, amit a beruházás alatt kifizettek. Utána pedig élvezhetik a hőszivattyús rendszerek nyújtotta energiatakarékos és környezetbarát megoldását.