Hőszivattyú

Hőszivattyú gyártók

A hőszivattyúk a mai modern kor megújuló energiaforrásának az egyik hírnöke. Az alternatív energiaforrások a természet kölcsönhatásaira épülő energiahordozók. A megújuló energia használata nem újkeletű dolog és korántsem új felfedezés, hiszen hosszú évszázadokon keresztül a lakóházakat és az épületeket úgy építették meg, hogy képesek legyenek például a nap melegét felfogni, fával fűtötték a helyiségek javát, vagy éppen melegítették fel a vizet. Ott vannak még a szélmalmok és a vízi malmok használata is, tehát a múltban is elég széles körben próbálták már használni a külső energiaforrásokat. A napenergia, a szélenergia és a vízenergia mellé megérkezett a geotermikus energiaforrás használata is. Hatalmas előny és igen fontos gazdasági szempont, hogy a megújuló erőforrások az ember közbeavatkozása nélkül, néhány éven belül újratermelődnek, szemben a fosszilis energiaforrásokkal, mint például a kőolaj vagy a földgáz, amelyek esetében az emberiségnek épphogy a nyersanyag készletek kimerülésére kell készülnie. A környezetszennyezésről már nem is beszélve, hiszen a fosszilis energiahordozók használata során a levegőt, a természetes vizeket és a talajt folyamatos terhelésnek és szennyezésnek vetik alá, amelynek eredménye visszafordíthatatlan mértékű környezetkárosodás is lehet. Így tehát a hőszivattyúk megjelenése nem csak energiatakarékos szempontból jelentenek hatalmas áttörést, hanem a környezetvédelem területén, a föld értékeinek a megóvása érdekében is óriási lépést jelentenek. A megújuló energiaforrások által előállított energia alkalmas a fűtésre, hűtésre, meleg víz előállítására, valamint biztosítja az árammal működő berendezések üzemelését is.

A hőszivattyúk a földfelszín felső rétegeiben felhalmozódó napenergia, valamint a föld belsejéből áramló hőenergia kimeríthetetlen energiaforrásait használják fel, melyet a geotermikus hőszivattyúk segítségével otthonukban is hasznosíthatnak. Nézzünk meg egy-két hőszivattyú gyártót, mit kell tudni róluk a nagyvilágban. A Daikin Altherma, a Fisher, a Fujitsu Waterstage, a Galletti, a NIBE vagy a Panasonic Aquarea mind jelen vannak a hőszivattyú gyártók között.
A Daikin Industries Limited HVAC fűtési, szellőztetési és légkondicionáló rendszerek és berendezések, valamint hőszivattyú és hűtési megoldások egyik kiemelkedő és vezető gyártója. A vállalat csúcstechnológiát képviselő hűtő-fűtő rendszereket kínál, legyen szó lakóépületekről, kereskedelmi létesítményekről vagy éppen ipari üzemekben való alkalmazásról. Kimagasló energiahatékonysággal rendelkeznek a berendezéseik, amelyek széles körben használhatók. A fűtés és a hűtéstechnika tervezése, valamint a gyártás terén több mint 50 éves tapasztalattal rendelkeznek, és ennek köszönhetően mára a hőszivattyús technológia piacvezetői lettek. A Daikin cég a magyarországi képviseletét 1991-ben hozta létre. A Daikin Altherma alacsony hőmérsékletű hőszivattyúi a legújabb, modernizált lakossági épületekben használt bármely alacsony hőmérsékletű hősugárzó egységhez csatlakoztatható, legyen az a padlófűtés, alacsony hőmérsékletű radiátorok, fan-coil egységek vagy éppen hőszivattyús konvektorok. A Daikin Altherma magas hőmérsékletű hőszivattyúi pedig ideális megoldásokat kínálnak a hagyományos gázkazánok cseréjéhez, mert egyszerűen csatlakoztathatók a már meglévő csövekhez vagy a radiátorokhoz, ezáltal kiváló megoldást nyújtanak egy felújítás esetében.

A Fisher cég leginkább klímaberendezések gyártásával foglalkozik, de a víz-víz hőszivattyúk gyártása miatt meg kell említeni. Amerikai székhelyű cég, de leginkább Kínában a Midea gyárban gyártják ezeket a készülékeket. Jó minőséget képviselnek.
A Fujitsu Japánban az első számú, a világon pedig ott van az öt legnagyobb informatikai szolgáltató között. Termékeik felhasználási területe igen széles skálán mozog, és egyre innovatívabbak az energiahatékony berendezések gyártásában is, mint a hőszivattyúk körében, ezzel is nagy hangsúlyt fektetve a környezetvédelemre. Az általuk gyártott levegő-víz hőszivattyú azoknak nagyon praktikus, akiknek fontos az alacsony üzemeltetési költség és a környezetvédelem. Az egyre fogyatkozó fosszilis energia készletek, valamint az új fűtési megoldások keresése ösztönözte a céget, és a Fujitsu General japán gyártó a légkondicionáló gyártásban szerzett kiemelkedő, több évtizedes tapasztalatát használta fel a szinte tökéletes levegő-víz hőszivattyú kifejlesztésére. A Fujitsu Waterstage hőszivattyúkat egy Siemens intelligens szabályzóval programozhatják, és a világ bármely részéről ellenőrizhetik és szabályozhatják a hőszivattyú működését. Akár laptopon vagy mobiltelefonon keresztül is működik, kellő internetes hozzáféréssel.

A Galletti cég elsősorban az alacsony hőmérsékletű rendszerek és az egyre növekedő fan-coilok felhasználási lehetőségét használja ki a hőszivattyúk gyártására, legyen szó családi házakról vagy ipari és kereskedelmi épületekben történő alkalmazásukról. A Galletti Cégcsoportot ma már 6 különböző vállalat alkotja, akik egyetlen piaci szereplőként kínálják termékeiket és szolgáltatásaikat az épületgépészet minden területén, köztük a hőszivattyúk gyártását is. A Galletti kutató és fejlesztő részlege kiemelt fontosságú része a vállalatnak, hiszen a folyamatos fejlesztések garantálják a legmagasabb minőségi követelményeknek megfelelő termékeket.
A NIBE Energy Systems Európa vezető vállalatai közé tartozik a fűtési, hűtési és a szellőztető rendszerek gyártásában. Piacvezető a hőszivattyús technológiák gyártása és fejlesztése terén egyaránt. Folyamatos fejlesztéseiknek köszönhetően a legegyszerűbb berendezésektől egészen a csúcstechnológiájú rendszerekig kibővült a termékkörük. A NIBE élen jár az innovációban. A hőszivattyú gyártó cégek között messze az élen járnak a fejlesztések területén. Hőszivattyúikat saját maguk fejlesztik és gyártják is egyaránt a svédországi Markarydban található gyárukban. Természetesen több évtizedes tapasztalataikat és hagyományaikat felhasználva készítik el a rendkívül magas minőségű hőszivattyúikat a gyártás során. A NIBE termékei ezáltal hosszú élettartamú, energiahatékony berendezések, környezetbarát megoldásokkal, így is hozzájárulva a környezet hosszú távú megóvásához. A NIBE 26 különböző típusú geotermikus hőszivattyút kínál a piacon, amelyek 5-60 kW közötti fűtési teljesítménnyel rendelkeznek. Ezeket a berendezéseket csoportosan használva 540kW, vagy akár 1080 KW fűtési teljesítményt is el lehet érni. Egy NIBE levegő-víz hőszivattyú a fűtési energiafelhasználást 50%-kal csökkenti a hagyományos fűtési rendszerekkel szemben, ami elég pénztárcabarátnak nevezhető.
Az energiaipari innováció frontvonalában a Panasonic cég új, magas hatásfokú levegő-víz hőszivattyús rendszere az Aquarea egyértelműen magasan környezetbarát fűtő és légkondicionáló rendszerként szerepel. A Panasonic Aquarea levegő-víz hőszivattyúi a külső levegő hőtartalmát használják fel. Ezzel egy hőcserélőn keresztül a lakások fűtésére használt vizet melegítik fel, valamint használati melegvizet állítanak elő. Egyes Aquarea típusok alkalmasak a ház nyári hűtő légkondicionálásának biztosítására is. Igen magas termékválasztékával ideális megoldás új és régi épületekhez is. A hagyományos elektromos fűtési rendszerekhez képest a Panasonic Aquarea hőszivattyúi előfordulhat, hogy 70%-os megtakarítást is biztosíthatnak. Az Eco Solutions Company részlege folyamatosan azon dolgozik, hogy kényelmes környezetet teremtsen a lakossági felhasználásban, az irodaházakban, minden területen, ahol jelen vannak, miközben csökkentik a környezet terhelését.
A hőszivattyúk képviselik a jövő geotermikus energiáinak a felhasználását, megteremtve az újabb környezetbarát technológiák fejlesztését.