Hőszivattyú

Hőszivattyú rendszer ár

A hőszivattyús berendezések napjaink egyik innovatív környezetbarát rendszeren alapuló technológiája. Nem csak azért egyre elterjedtebb és közkedveltebb, mert a környezeti energiákat hasznosítja, ezáltal minden károsanyag kibocsájtástól mentes, hanem mert egy egyszeri telepítési költség után, ami egyébként nem olcsó, lényegesen csökkenti az energiafelhasználás költségeit. De egy ilyen rendszer telepítése, akár meglévő fűtés korszerűsítésénél, akár új rendszer telepítése alkalmával, komoly előkészületeket igényel. Miért nem szabad kihagyni a tervezést, és egy szakember bevonását a hőszivattyús rendszerek esetében? Bizony sokan szeretnék ezt a lépést kihagyni, és egyszerűen csak felszerelni a hőszivattyút. Általában ilyenkor fordulnak elő azok a hibák, amiket olvashatnak az interneten, hogy nem vagy rosszul működik a telepített rendszer. Ha egy jól felépített és jól működő rendszert szeretnének otthonukba, ha már rászánják azt a pénzt a rendszer telepítésére, mindenképpen bízzák szakemberre a munkát, még úgy is, hogy ez további költségekkel jár. Ugyanis elég sok tényezőt kell figyelembe venni egy telepítés során. Nem mindegy, hogy mekkora a háznak az alapterülete, milyen a hőszigetelése, a hőmegtartó képessége. Ezen kívül ott van még a rendszer kiválasztása, víz-víz, levegő-víz, föld-víz, napelemes, fan-coil rendszerhez, hiszen mindegyiknek más az ára. Éppen ezért elsősorban fel kell mérni, hogy mennyi az épület fűtési és hűtési energia igénye, szükség van e HMV előállítására, és persze ott vannak még a felhasználó egyéb igényei is. Ezektől függően is változhat a tervezés költsége, de ahhoz, hogy a rendszer megfelelően üzemeljen elengedhetetlen a szakember bevonása. Általában százezres nagyságrendű összegre kell számolni.
Persze igényelhetnek kedvezményes villamos tarifát, ez a H tarifa, amellyel a fűtési költségeket további 20-30%-kal csökkenthetik. Napelem és hőszivattyú együttes alkalmazása esetében akár a teljes villanyszámlától megszabadulhatnak. Természetesen itt a beruházási és a telepítési költség is egyre magasabb. Mindenképpen érdemes figyelembe venni, hogy aki nem teljes felújítást vagy legalább a teljes fűtési rendszer korszerűsítését tervezi, annak a hőszivattyú nem biztos, hogy a legjobb megoldás! Ha teljes felújításról, teljes fűtési rendszer korszerűsítésről van szó, esetleg egy újépítésű ingatlan fűtéséről beszélnek, biztosan a hőszivattyús rendszer az egyik legjobb és legegyszerűbb fűtési és vízmelegítési megoldás. A hőszivattyúk ára alapjában nézve is elég magas, de a költségek itt még nem állnak meg. A fűtésen kívül a használati meleg víz előállítására is alkalmasak ezek a berendezések, viszont ehhez mindenképpen szükséges egy megfelelő HMV tároló, ami egy használati melegvíz tartály. Egy komplett fűtési rendszer felújítása esetén a hőleadók, radiátorok cseréjét is be kell venni a költséglistába. A teljes gépészeti rendszer beszerelésének, átalakításának is komoly költsége van. Emellett több dologra is szükség lehet, például puffer tartályra, mágnes szelepekre, termosztátokra. Itt már csak a megrendelő igényei, pénztárcája szabhat határokat, a határ nagyjából a csillagos ég. Természetesen a Garanciához feltétel, hogy a beüzemelést arra jogosult személy vagy cég végezze el!
Egy 100-120 m2-es családi ház esetében egy jól működő hőszivattyús rendszer kiépítése, ahol egy split hőszivattyú látja el a fűtést és a vízmelegítést az nagyságrendileg a 1.5-2.5 millió forintos sávban van. Természetesen ebben az árban a felületfűtés, vagyis a radiátorok vagy a padló, esetleg falfűtési rendszerek nincsenek benne, ebbe az árba kizárólag a hőszivattyú rendszernek az alap tartozékai és a legalapvetőbb szerelési munkálatok tartoznak bele.
Nézzünk meg egy konkrét példát arra, hogy mennyibe kerül egy levegő-víz hőszivattyús rendszer teljes beruházása. A Levegő-Víz hőszivattyúnak a legegyszerűbb és legolcsóbb a telepítése, kis helyigénye miatt a legelterjedtebb hőszivattyú típus. Egy ilyen hőszivattyús rendszer bekerülési költségei egy 100 m2-es lakóház esetében a következőképpen néznek ki:
Levegő-víz rendszerű hőszivattyú: 800.000.- Ft + ÁFA
További szükséges költségek:
Indirekt HMV tartály (100 Literes): 90.000.- Ft + ÁFA
Két hőcserélős 300 literes fűtési és hűtési puffer tartály: 130.000.- Ft + ÁFA
A szerelési munkálatok, amelyek tartalmazzák a kültéri és a beltéri összecsövezést, a hőközpont szerelését, az osztó-gyűjtőig vagy a meleg vízkör bekötéséig: 350.000.- Ft + ÁFA.
Ez így: 1.370.000.- FT + ÁFA, tehát 1.739.900 Ft összesen.
Hozzá kell tenni, hogy ez egy tájékoztató jellegű költségszámítás, amely csak a legegyszerűbb, teljesen alapfelszereltséget és a legalapvetőbb szerelési költségeket tartalmazza. Az árak természetesen márkától, cégektől függően változhatnak.
A Víz-Víz hőszivattyúk a leghatékonyabbak a hasznosítható energia szempontjából. Viszont a telepítéséhez két kútra van szükség, egy nyerő és egy nyelő kútra. Ezek távolsága minimum 15 méter kell legyen, ami azt is jelenti, hogy itt a két kútfúrás, a csövezés és a kertrendezés mind plusz extra költségekkel járnak. Ezen kívül jelentős munkálatokkal és hosszú előkészítési idővel is számolni kell.
A föld-víz, vagyis a földszondás hőszivattyú csöveit 60-100 méteres lyukakba helyezik, egy lyukba általában 4 KPE cső kerül, 2 előremenő és 2 visszatérő. A furatokat legalább 5 méteres távolságra kell elhelyezni egymástól, melyek a legmagasabb ponton egy osztó-gyűjtő szerelvényhez kapcsolódnak. A földmunkák nagyon drágák, hiszen hatalmas munkát igényelnek. A földkollektoros változat pedig a felső talajréteg hőjét hasznosítja, amit a napsugárzás és eső közvetít. A fagynak ellenálló szigetelt csövek 1.2 – 1.5 méter mélységben kerülnek elhelyezésre. Nagy földterületet igényel, a fűteni kívánt alapterület minimum 2-2.5-szerese szükséges a csövek lefektetéséhez. Ez is komoly plusz földmunkát és telepítési költségeket jelent.
Egy biztos, a hőszivattyús rendszerek nem olcsó befektetések, de energiatakarékos és környezetkímélő működésük nagyban hozzájárulnak kényelmükhöz és otthonuk komfortosabbá tételéhez.