Hőszivattyú

Hőszivattyú rendszer ár

A hőszivattyús berendezések napjaink egyik innovatív, környezetbarát rendszeren alapuló technológiája. Nem csak azért egyre elterjedtebb és közkedveltebb, mert a környezeti energiákat hasznosítja, ezáltal minden káros anyag kibocsájtástól mentes, hanem mert egy egyszeri telepítési költség után, ami egyébként nem olcsó, lényegesen csökkenti az energiafelhasználás költségeit. Azonban egy ilyen rendszer telepítése, akár meglévő fűtés korszerűsítése esetén, akár új rendszer telepítése alkalmával, komoly előkészületeket igényel.

Megfelelő szakember bevonása nélkül olyan zsákutcába juthatunk, amelyeket mindenhol hallhatunk, olvashatunk, vagyis hogy nem megfelelő a teljesítmény, vagy egyáltalán nem működik a rendszer. Viszont megfelelő tervezéssel minden körülmény összehangolásra kerül és előre láthatók a teljes átépítés részeinek költségei. Így a tervezésre általában százezres nagyságrenddel kell számolni, ez mégis kis összeg a teljes telepítés árához képest.

A hőszivattyú telepítést befolyásoló tényezők

Teljesen más a helyzet, ha új kiépítést szeretnénk egy most épülő ingatlanba, és akkor is, ha meglévő fűtésünket szeretnénk korszerűsíteni. Nyilván az sem mindegy, hogy milyen mértékű az átalakítás, mivel igényeink is befolyásolják a teljes kivitelezés költségét.

Alapvetően az ingatlan mérete, ill. az ezzel együtt járó hőigény, amely befojásolja a készülék méretét. Ezt a teljesítményt nálunk kW-ban mérjük. Fontos itt megjegyezni, hogy ez nem a fogyasztást, hanem a hőmennyiség termelést jelenti. A lakossági hőszivattyúk 4 – 16 kW teljesítményűek, ezek ára 1,5 – 5 millió Ft körül mozog jelenleg, amiben a telepítés és egyéb szerelvények ára nincs benne. Csak egy példa Kaisai split hőszivattyú telepítéssel együtti árára.

Az is meghatározó szempont, hogy milyen típusú hőszivattyút választunk. Amennyiben ismert, hogy milyen rendszerű és mekkora teljesítményűre lesz szükségünk, akkor az éppen kapható, arra alkalmas készülékek árát össze is tudjuk hasonlítani. Az adott piaci helyzetnek megfelelően jelentős eltérések is lehetnek, amivel nem elhanyagolható összeget is spórolhatunk.Itt a Riello hőszivattyúk árait találja meg.

Tehát választás előtt tudnunk kell, milyen rendszerű berendezésre lesz szükségünk. Ez lehet víz-víz, víz-levegő, levegő-víz és levegő-levegő is, attól függően, hogy milyen hőátadó közeget terveztünk.A víz-víz és a víz-levegős rendszerek geothermikus forrásból nyerik a hőt, míg a levegő alapúak a környezeti levegőt használják hőforrásként.Többnyire az előbbiek drágábbak, viszont jobb hatásfok érhető el velük. Ennélfogva a levegő-víz rendszerek a legalkalmasabbak egy régi központi fűtés felújítására. Erre többféle megoldás létezik, ahogy a Samsung EHS split esetében is.

A fentieken felül meghatározható, azaz tervezhető a kiegészítő egységek ára. Például, hogy szeretnénk-e a meleg víz felhasználást is a hőszivattyúra bízni? Ekkor a kiegészítő használati melegvíz tartály (HMV) mérete is tényező. Vagy például a levegő befúvást milyen eszközökkel és mennyivel biztosítjuk? Vagy pl. a korábbi radiátorainkat szükséges-e cserélnünk, vagy csatlakoztatható az új rendszerünkhöz? Egyáltalán önálló vagy hibrid renszert alakítunk ki a régi gázfűtéssel kombinálva. Fogyasztásunkat jelentősen csökkentő tényező lehet, ha napelemmel kötjük össze a hőszivattyú rendszerünket, ez azonban szintén nagyságrendekkel növeli a telepítés költségét.
A Gree Versati III alaprendszer árak, telepítéssel.

Egy biztos, a hőszivattyús rendszerek nem olcsó befektetések, de energiatakarékos és környezetkímélő működésük nagyban hozzájárulnak kényelmünkhöz és otthonuk komfortosabbá tételéhez. Az eljövendő generációk, környezetünk és glóbuszunk fenntartható fejlődéséhez pedig elengedhetetlen, hogy minél több háztartás alkalmazza a megújuló energiaforrások használatát.