Hőszivattyú

Hőszivattyú telepítése

Hőszivattyú telepítése ajánlatkérés

  A hőszivattyú egy innovatív technológia. Ezen kívül takarékos, biztonságos és környezettudatos fűtő és hűtő berendezés. A hőszivattyú technológiája a környezeti energiák, vagyis a levegőből vagy földből kinyert energia felhasználására épül, kiemelkedő hatásfokú, költséghatékony megoldás a fűtés korszerűsítésére, megújítására. A hőszivattyús rendszerek legnagyobb előnye, hogy környezetbarát módon állítják elő a hőenergiát, amit melegvíz előállításhoz és fűtéshez egyaránt lehet használni. A hőszivattyús rendszerek további előnye, hogy ezt a környezetbarát módon előállított hőenergiával több, mint a felére csökkenthetik az energiaköltségeket. Ez azt jelenti, hogy lényegesen energiatakarékosabb, mint a hagyományos, gázos rendszerek. Egyedi igényeiknek megfelelően többféle hőszivattyúból is választhatnak. Levegő-víz, geotermikus fűtés, víz-víz, esetleg talajszondás hőszivattyút is. Mindegyik készülék másfajta munkálatokat igényel a telepítése során. Akár új épületbe, akár egy korszerűsítés vagy kazáncsere keretében is beépíthetők bárhova. Nagy előnye, hogy a régi fűtési rendszerekkel is könnyedén összeköthető, így nem igényel nagy munkát, bontást és a vele járó hatalmas koszt és port a telepítés vagy a beszerelés sem. Mindenképpen szakemberrel végeztessék el ezt a munkafolyamatot, és mielőtt megvásárolnák a kiválasztott készüléket, egy előzetes felmérést érdemes kérni, hogy milyen típusú és mekkora teljesítményű berendezést használjanak. Ezek a felmérések általánosságban ingyenesek, de ha mégsem, akkor belekalkulálják a készülék beszerelésének az árába.

  Egy professzionálisan telepített hőszivattyú akár meg is felezheti az energiaszámlát. Hosszú távon az egyre költségesebb gáz helyett a kedvezőbb áru fűtésen, és a meleg víz használaton sokat megtakaríthatnak. GEO és H-tarifa igénylésével még további megtakarításokat is elérhetnek.

  Azt mindig fontos elmondani, hogy egy hőszivattyú nem olcsó beruházás, de befektetés szempontjából hamar megtérül, visszajön az ára. Az épület energetikai besorolása is pozitívan megváltozik általa.

  Amennyiben a korszerűsítésre váró épület már rendelkezik jól működő gázkazánnal akkor érdemes levegős hőszivattyút telepíteni. Nyáron a levegő-víz hőszivattyúban zajló körfolyamat automatikus megfordításával lehet hűteni az épületet. A telepítése nem igényel hatalmas előkészületeket, bárhová könnyen beszerelhető, egyszerű és kisebb beruházást igényel a telepítése, mint a földes vagy a vizes típusoké. A leggazdaságosabb megoldást kínálja már meglévő fűtési rendszer esetében. Amennyiben az épület belterében szeretnék a készüléket elhelyezni, abban az esetben megoldást kell találni a több ezer köbméternyi levegő bejutásáról és eltávolításáról egyaránt. Ehhez 50-80 cm átmérőjű falnyílásokat és ugyanilyen átmérőjű légcsatornákat kell készíteni, ami már meglévő, működő kazánok cseréjénél lehetséges. Új építésű épületeknél szívesen használják, hiszen ritkán van arra lehetőség, hogy a meglévő épületben új falnyílásokat alakítsanak ki.

  Egy levegő-víz hőszivattyú választása esetén a komplett rendszert előfordulhat, hogy akár egy nap alatt is telepíteni tudják a szakemberek. Ennél a választásnál nincs kútfúrás, nem kell feltúrni a kertet, és ezáltal lényegesen olcsóbb, mint például egy víz-víz hőszivattyú rendszer. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a telepítéshez nem szükséges sem gázterv, nincs gázbekötés, és a károsanyag kibocsájtás sem veszélyeztet senkit, így nem merül fel a szénmonoxid mérgezés lehetősége sem. A karbantartása és az üzemeltetése sem kerül hatalmas költségekbe. Nagyon szélsőséges időjárási körülmények között is tökéletesen működik a korszerű technológiának köszönhetően, akár -25 és + 45 ºC között is hibátlanul teszi a dolgát. Ez mindegyik hőszivattyús berendezésről elmondható.

  A telepítés után a fűtés akár a meglévő radiátoros rendszeren keresztül is lehetséges, mindenféle egyéb költséges átalakítás nélkül, persze elengedhetetlen a szakszerűen kivitelezett átmosatás az egész meglévő fűtési rendszeren. A legkiválóbb és legalacsonyabb költségű fűtés a padló, a fal, vagy a mennyezet fűtési rendszer kiépítésével érhető el, így egy új építésű ingatlannál a telepítés előtt már nem ajánlott a ma már picit korszerűtlennek bizonyuló radiátoros rendszert választani. Ráadásul a radiátortól eltávolodva, mondjuk egy szoba másik oldalán nem azonos a hőmérséklet, mint a radiátor közvetlen közelében. A korszerű padló, vagy falfűtés, a mennyezet fűtés rendszereknél mindenhol egyforma a hőérzet. Az egész fűtött lakásban, és annak minden szegletében azonosak lesznek a hőmérsékletek, ezáltal a komfortérzetük is egészen más lesz, mondhatni magasabb szintre emelkedik.

  Ma már szinte minden hőszivattyú típus tud hűteni is, de ebben az esetben a telepítésnél figyelni kell a hideg víz okozta páralecsapódás megelőzésére és a fűtési csövek párazáró szigetelésére is. Radiátorokon, vagy padlófűtésen keresztül hűteni nem lehetséges, vagy legalább is semmiképp sem igazán gazdaságos, helyette a falba vagy a mennyezetbe kell egy hűtő-fűtő rendszer, vagy fan-coil egységek kiépítése javasolt. Ez persze leginkább újonnan épülő épületek kivitelezésénél hasznos. A hűtött tér, a fal vagy mennyezet hűtéssel, egy hideg pincéhez hasonlít leginkább az érzet, ugyanis nincs huzathatás, mint a fali split klímák használatánál. Mindenhol egyformán hűs a levegő, így ez az egyik legkomfortosabb megoldás, és a klímára érzékeny, allergiás embereknek is kiemelkedő érzetet és élvezetet nyújt. A hűtést is lehet szobánként is elválasztani, ha a helyiségeket szobatermosztátos vezérléssel építik ki.